Американският президент спря пътуването на делегацията на Съединените щати за Световния икономически форум в Давос, който започва на 22 януари. Преди дни Доналд Тръмп обяви, че самият той няма да участва във форума. Причината е липсата на бюджет, което блокира работата на федералното правителство вече месец. Заради вътрешно - държавни проблеми на форума в Швейцария няма да присъстват също френският президент и британският премиер.

Очакваше се форумът да се превърне в триумф за американския президент. Но в Туитър Доналд Тръмп написа, че от съпричастност към хилядите американски служители, които не получават заплати, американската делегация няма да пътува до Швейцария.

Търсенето на план "Б" за Брекзит отказа британския премиер Тереза Мей от пътуване до Давос. В понеделник тя трябва да представи ново предложение за излизане на Великобритания от Евросъюза.

Френският президент няма да участва във форума заради "жълтите жилетки". Протестите им продължават втори месец и изправиха Еманюел Макрон пред най-голямата криза в управлението му.

Клаус Шваб, основателят на Световния икономически форум, отправи критики към световните лидери, че се съсредоточават върху краткосрочни вътрешни грижи, а не върху световните проблеми, които трябва да бъдат обсъдени в Давос. На форума няма да присъстват също президентите на Индия, Русия и Китай. Но пък Давос ще бъде световната премиера на новия бразилски президент.