Президентът на САЩ Доналд Тръмп размаха днес заплахата, че няма да подпише търговско споразумение с Китай ако двете страни не успеят да изработят добър текст, уреждащ разногласията им, предаде Франс прес.

"Изпълнен съм с доверие, на ако споразумението не е добро, няма да подпиша споразумение", заяви той пред журналисти преди да замине за Алабама, където ще посети жертвите от природните стихии.

САЩ и Китай преговарят активно от началото на годината по споразумение, което да сложи край на започналата миналата година търговска война между тях, изразяваща се в реципрочни наказателни мита за стоки на стойност стотици милиарди долари.

Малко преди това икономическият съветник в Белия дом Лари Къдлоу намекна, че САЩ могат да сложат край на преговорите, ако не бъде постигнато добро споразумение, подчертавайки, че Вашингтон не се е поколебал да направи това със Северна Корея.

Източници от Белия дом споменаха датата 27 май като възможна среща между Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин, който точно преди това ще посети Италия и Франция.