Класация на най-привлекателните за инвеститорите градове в Европа бе публикувана от "Файнейшъл таймс". При съставянето на класацията е използвана десетобална система, като са оценени 97 различни показателя, разделени на пет групи.

Икономически потенциал, пазар на труда, издръжка на бизнеса, инфраструктура и бизнес-климат са групите. Резултатът-в първата петица няма никакви изненади, имената са познати и от други класации по тази тема.

Безспорен лидер е Лондон-водещ финансов център в света. Неговата икономика е една пета от цялата икономика на Обединеното кралство. Тук са съсредоточени финанси, банково дело, застрахователни фондове, компании за управление на активи. Лондонската фондова борса е водеща в света.

На второ място е Дъблин. Големият икономически бум доведе до ръст на строителството в града. Много американски компании в сферата на информационните технологии и интернет са разположили тук офисите си. Имената им говорят сами за себе си: Microsoft, Google, Amazon, PayPal, Yahoo!, Facebook, LinkedIn, Airbnb.

Третият европейски град е Париж. Столицата на Франция е конкурент на Лондон в сферата на финансовите и банкови дейности. Тук са и куп международни институции като ЮНЕСКО. Градът се отличава с уникална архитектура и е един от най-посещаваните от туристи в света.

На четвърто място е Амстердам. В този град са разположени 7 от 500-те най-големи компании в света, сред които Philips и ING Groep. Тук е и главният офис на Грийнпийс. В града се намира и най-старата фондова борса в света.

Петото място е за Москва. Градът дава възможности за инвестиции в строителството, недвижимите имоти и инфраструктурата. А понижаването на курса на рублата и високите лихвени равнища правят инвестициите особено ефективни.