Очакванията ми са преди края на годината да се върнем на пътя на възстановяване на икономиката. Това каза днес във Варна вицепремиерът Томислав Дончев, който се срещна с кмета на града Иван Портних и представители на академичната общност.

Според него, най-тежкият момент на кризата, породена от коронавируса, ще бъде през есента, затова освен всички планирани мерки до момента, се подготвят допълнителни за второто полугодие на годината.

Мярката 60/40 ще работи, докато има нужда, поясни той и допълни, че до седмица-две ще стартира процедурата за подкрепа на средните предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията.

Дончев коментира, че всички анализатори дават противоречиви оценки за характера на икономическата криза. По думите му се коментират различни проценти загуба на БВП. Всички обаче са единодушни, че дори да има спад на БВП, следващата година, когато се очаква да се върнем към растежа и той да бъде много по-голям от преди, това със сигурност ще бъде компенсирано, каза вицепремиерът.

Дончев смята, че ръководството на община Варна и академичните институции имат амбиции градът да се развива дръзко и държавата трябва да осигури цялата възможна помощ това да се случи. Той обясни, че става въпрос за целенасочени инвестиции в научна инфраструктура през следващите години, а това са сложни мероприятия и затова ще има поредица от срещи и разговори.

Според Дончев потенциалът във Варна е уникален - шест университета и близо 30 000 студенти. Варна дава почти 10 процента от БВП на страната, убеден съм, че на база на потенциала който има, тя би могла да дава много повече, заяви вицепремиерът. Той допълни, че става дума за придобиване на уникално научно и лабораторно оборудване, за изграждане на нов сграден фонд, може би и на високо технологичен център.

В следващите години, освен политиките по декарбонизация, енергийната ефктивност на публични и частни сгради и индустрия, акцент ще бъдат иновациите, посочи още вицепремиерът.

Кметът Портних пък коментира, че Варна има уникални дадености и основният й капитал са младите и образовани хора. На тази база и с развитието на инфраструктурата пътищата за развитие на Варна са ясни - икономика с повече знания, с повече добавена стойност, обясни той.

Ректорът на Медицинския университет в града проф. Валентин Игнатов добави, че основен проект трябва да е изграждане на нова инфекциозна клиника в града, което е необходимо не само заради ситуацията с коронавируса. Това трябва да стане на всяка цена, ние можем да отговорим с човешки ресурси и научен потенциал, но трябва да бъдем подпомогнати с финансиране, допълни той.