Задача на правителството е да осигури такива условия за българския бизнес, че той да е конкурентен на световните пазари. Знаете, че направихме значителни промени в Закона за енергетиката, но въпреки това сме една от малкото европейски държави, които не са либерализирани напълно енергийния си пазар. Това каза пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според нея, днес продължават усилия да се открие проблема, който доведе до скок на цените за бизнеса през последните две седмици. Това ще стане и чрез проверки на КЕВР и Министерството на енергетиката на трите ЕРП-та и електромерите, монтирани на крайните потребители.

"Пазарът на електрическа енергия в България е организиран в два сегмента - единият е регулираният пазар, на който са битовите потребители, и на който е малкият бизнес, който е присъединен към мрежи ниско напрежение, и на свободния пазар е големият бизнес, голямата индустрия. Колегите, които оперират на този пазар, закупуват електрическа енергия от българската независима енергийна борса", поясни Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че големият бизнес би трябвало да купува електроенергия от тази борса на базата на двустранни договори, които да осигурят предвидимост на неговите разходи за енергия. Проблемният сегмент на борсата е продажбата е сегментът за търговия "ден напред", който обхваща около 10% от сделките.

Теменужка Петкова коментира и проекта АЕЦ "Белене". Според нея, в момента се подготвя документацията и през февруари процедурата за избор на стратегически инвеститор. Министърът изброи и заявилите интерес - китайска и южнокорейска компании, френска и американска компания. "Държавата ще участва в проекта с активите- оборудване, площадка, това са доста сериозни стойности. Ние ще запазим блокиращата квота, за да държим под контрол централата", каза тя.