От 2021 г. България ще има нов източник на природен газ, това заяви в ефира на Нова ТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

"Проектът за интерконектора Гърция-България и проектът за терминала за втечнен газ до Александруполис са важни и имат стратегическо значение за развитието не само на енергийния сектор на страната, но и за икономиката ни. Тези проекти ще позволят на страната да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. Това означава, че България никога няма да остава без газ. Така българските граждани и бизнесът ще могат да се възползват от предимствата, които дава диверсификацията - да има по-добри цени и по-добри условия", поясни Петкова.

По думите й няма държава, която да е напълно подготвена за пандемията.

"Смятам, че българското правителство е едно от тези, които реагира най-адекватно и при първата, и при втората вълна на COVID-19", поясни тя. Министърът призова да спазваме мерките.

"Усилията на правителството са насочени към това да опазим живота и здравето на хората. Никой от колегите не е спрял да работи нито за миг в тази посока. Виждате, колко мерки бяха предприети, за да се справим с тежката ситуация", каза още Петкова.