Американска търговска делегация ще посети Китай в средата на февруари за нов кръг от преговори. Това е казал президентът Доналд Тръмп на китайския вицепремиер Лю Хъ, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Синхуа.

Делегацията ще бъде водена от търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министъра на финансите Стивън Мнунчин.

На срещата си с Тръмп във Вашингтон Лю е отбелязал, че иска да остане в контакт с него и че двете страни трябва да положат усилия за постигане на взаимноизгодно търговско споразумение възможно най-скоро.

Тръмп каза, че се надява в най-близко време да се срещне с китайския президент Си Цзинпин, както и да види реални резултати от успешните двустранни преговори.

От 1 януари Пекин и Вашингтон водят 90-дневни преговори, включващи редовни двустранни срещи на търговските им ведомства. Първият кръг преки разговори се състоя от 7 до 9 януари в Китай, а втория на 30 и 31 януари във Вашингтон, припомня ТАСС, цитирана от БТА. Главната цел на консултациите е да се намерят приемливи и за двете страни варианти за взаимодействие за решаването на ключови проблеми като огромния и постоянно нарастващ дисбаланс в двустранната търговия, затруднения достъп до пазарите, недостатъчно ефективната защита на интелектуалната собственост и ограниченията върху износа на най-нови технологии.

При търговските преговори между американската и китайската делегации в последните два дни във Вашингтон беше постигнат значителен напредък, съобщи днес китайската информационна агенция Синхуа, цитирана от Франс прес.

Двете страни имаха откровени, конкретни и ползотворни дискусии, посочи Синхуа, позовавайки се на комюнике на китайската делегация.

От сряда САЩ и Китай полагат усилия да се споразумеят, за да са прекрати търговската война помежду им.

На този кръг преговори китайската делегация се оглавяваше от вицепремиера Лю Хъ, а от страна на САЩ освен търговският представител Робърт Лайтхайзър в тях участваха финансовият министър Стивън Мнучин, министърът на търговията Уилбър Рос, шефът на Националния икономически към Белия дом Лорънс Къдлоу и ръководителят на Националния съвет по търговските въпроси към Белия дом Питър Наваро, отбелязва ТАСС.

Лайтхайзър каза, че планира пътуване до Китай в началото на месеца за нов кръг преговори, посочва ДПА.

Искаме всестранна сделка, искаме да сключим сделка, с която да се гордеем години наред, заяви Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс, в Овалния кабинет на Белия дом и допълни, че това ще е "най-голямата сделка, сключвана някога".

Наред с това той каза, че набелязаният краен срок за постигане на търговско споразумение с Китай, 1 март, трудно ще бъде спазен, а ако дотогава няма сделка, САЩ ще повишат митата за китайските стоки.

"Президентът Доналд Тръмп отново заяви, че 90-дневният процес, договорен в Буенос Айрес, трудно ще бъде спазен, а американските мита ще бъдат повишени, ако САЩ и Китай не постигнат задоволителен резултат до 1 март", отбеляза Белият дом.