Натискът на САЩ спрямо ЕС се увеличава. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.- министър на външните работи, в студиото на телевизия "Блумбърг".

"Основната пречка и тема на раздор са американските автомобили. Това е първата стъпка на натиска, който Тръмп оказва на ЕС. Той първо иска да пробие с автомобилите, след това ще пробва да пробие със земеделската продукция. Натискът на САЩ се увеличава - той в момента включва и "Северен поток 2". Тръмп каза на Меркел, че, ако тя подпише с Русия "Северен поток 2", тогава преговорите за отпадане на митата ще бъдат прекратени. Тоест САЩ включват и политически аспекти в оказването на натиск върху ЕС", каза Керемедчиев.

Според него, основната грешка на САЩ е, че смятат, че щом са военна суперсила, са и икономическа суперсила от същия ранг - без адекватен конкурент в световен мащаб. Икономическата разлика всъщност не е толкова голяма, колкото военната.

"В икономически аспект все пак и ЕС със своите 16 трилиона БВП, и Китай, който увеличава своята икономическа мощ определено са значим фактор", добави той.

Керемедчиев посочи и втората грешка, която прави Тръмп - че казва "ние в момента имаме и без това 160 млрд. търговски дефицит с ЕС, 370 млрд. с Китай - каквото и да направим с тези мита ние ще намалим този търговски дисбаланс". Това не е така".

Бившият зам.-министър каза, че Тръмп гледа много черно-бяло на конфликта, "защото даже и американският президент да подпомогне собственото производство на САЩ на стомана и алуминий, вносът на тези продукти влиза в създаването на крайни продукти".

"Така че това може да подпомогне производството на стомана и алуминий в САЩ, но ще удари секторите, които произвеждат крайния продукт. Това ще окаже влияние и на конкурентоспособността на американската техника. Американските автомобили, самолети биха станали по-скъпи и по-неконкурентоспособни".

Друго нежелано последствие би бил спадът на покупателната способност на средния американец. Въпреки огромната данъчна реформа, която беше обявена от американската администрация и която наистина ще намали данъчното бреме на средния американец, реално с увеличаването на цените на американските стоки, покупателната способност на гражданите на САЩ ще намалее.

"ЕС прави грешката, че налага мита, които са нереципрочни - те не са на същото ниво, каквото САЩ налага в ЕС. Много по-леки са, в 10 пъти по-ниска стойност. Дънки, уиски, канута, керамични фигурки - това е смешно. По този начин не показваш сила. Така удряш с ръкавица лъва, който ръмжи срещу теб", посочи още Керемедчиев.