Китай започна антидъмпингово разследване на вноса на стоманени продукти от Европа и Южна Корея, което може да усложни опитите на Пекин да привлече Брюксел и Сеул като съюзници в търговския конфликт със САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Китайското министерство на търговията съобщи, че ще провери дали някои продукти от неръждаема стомана, внасяни от ЕС, Южна Корея, Япония и Индонезия, не са продавани на занижени цени и не трябва да бъдат обложени с антидъмпингови мита.

Пекин се опитва да събере подкрепа в чужбина в спора си с администрацията на американския президент Доналд Тръмп заради допълнителните мита, наложени след оплаквания, че Китай краде или притиска чуждестранни компании да споделят технологиите си. Китайските лидери се опитват, засега напразно, да привлекат на своя страна европейския и южнокорейски бизнес с обещание за увеличаване на вноса. Въздействието на подобна мярка обаче ще отслабне, ако бъдат вдигнати митата за стоманените продукти.

Лидерите от Европа и други сили критикуват тактиката на Тръмп, но мнозина споделят американската гледна точка за пазарните бариери и промишлената политика на Китай.

В днешното комюнике не се споменава евентуален размер на антидъмпинговите мита.

Очаква се проверката да бъде приключена до 23 юли 2019 година, но в определени случаи може да продължи и до 23 януари 2020 година.