Китайската икономика през 2018 г. бележи най-ниския си ръст за последните 30 години - 6,6%. В последното тримесечие на миналата година страната е намалила значително темпото си, което се обяснява с битката с дълга и търговската война със САЩ.

От октомври до декември втората в света икономика бележи ръст в развитието си от 6,4 на сто, по данни от Националното статистическо бюро в Пекин. Предварително заложеният от китайското правителство растеж е бил приблизително 6,5 %.

В края на миналата седмица "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля възможността да премахне изцяло или част от митата, наложени на Китай, за да насърчи Пекин да направи повече отстъпки в търговските преговори между двете страни. Тази информация, позоваваща се на анонимни източници, светкавично повиши котировките на борсата, които след това отново се понижиха. Да се успокоят изнервените от търговската война между двата икономически гиганта пазари е една от търсените цели на администрацията на Тръмп, която вижда в постиженията на борсата барометър за успеха си.

Идеята да премахне изцяло или частично наложените през последните месеци мита за над 250 милиона долара върху вносни стоки от Китай бе лансирана от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин по време на стратегически срещи за размисъл. Целта бе да се постигне напредък в търговските преговори с Китай и да се насърчи Пекин да се ангажира с по-дългосрочни реформи.

В същото време от Националната статистическа служба на Китай обявиха днес, че населението е нараснало с 15,23 милиона души през 2018 г. Така в страната живеят 1,395 милиарда души, като прирастът е 3,81 процента над този от предходната година. Правителството смята, че населението ще достигне 1,442 милиарда през 2029 г., а от следващата ще започне спад. Грижите за възрастните хора в Китай са все по-нарастващ повод за безпокойство за китайските управници заради продължаващия спад на работоспособното население.