Когато се въведе в експлоатация инсталацията за изгаряне на отпадъци в София може да поскъпнат такса смет и парното в столицата. Прогнозата е на енергийния експерт Петко Ковачев. Пред 3е-news той обясни, че тогава ще се затвори цикълът: изхвърляне на отпадъците - извозване на основната част в завода за производство на RDF-гориво - изгаряне. Според него, има няколко фактора, които ще работят за увеличение на такса смет и на цената на парното едновременно:

Първият, влошаващото се качество на преносната инфраструктура на "Топлофикация - София" ЕАД и на сградните инсталации изискват подаването на все по-големи количества енергия. Тя струва все по-скъпо, но цената ѝ не може да расте безкрайно.

В момента това се компенсира донякъде с цената на електроенергията от когенерация, която също е на ръба на закона. Новият блок, който ще гори отпадъци, също ще има своите разходи, и дори да е енергийно ефективен, както се твърди, новото съоръжение не може да преодолее посочените проблеми. Все едно да сложите двигател на "Мерцедес" на "Москвич", запазвайки останалите системи и компоненти на съветската кола, сравнява Ковачев.

3е-news.net

Затова като частична компенсация, за да не излетят цените на парното нагоре, може да дойде по линия на "такса смет", която все още продължава да се изчислява "на база" данъчна оценка на имота. Виждаме съпротивата на общината да премине към изчисляване на таксата на база на реално изхвърлените отпадъци.

"Причината е, че тогава десетките хиляди празни жилища ще престанат да бъдат източник на де факто откраднати от собствениците им пари за фиктивна услуга. И тогава разходите за общината ще трябва да се поемат от по-малък брой платци (граждани), което автоматично ще изисква увеличаване на таксата", обясни Ковачев.

По неговите думи, увеличената такса, обаче, може да проработи срещу общината, защото ще стимулира намаляване на отпадъка (предаване за рециклиране, а не изхвърляне), което пък ще подтиква общината да вдига таксите. "Вероятно ще се опитат някакви хватки при самия процес на управление на отпадъците, но като цяло целта на общината ще бъде повече горене за сметка на минимизиране, повторна употреба, компостиране, рециклиране", смята Петко Ковачев.

Вторият фактор е почти милиардният дълг на "Топлофикация - София", който ще трябва да се изплаща. Фактът, че до няколко години толофикационните дружества също ще трябва да се включат в пазара на вредни емисии ще изисква свеж финансов ресурс. Не на последно място, посочва експертът, трябва да се отчита и корупционния фактор при концесионирането на сметосъбирането и чистенето на града и в "Топлофикация".