Търговският дефицит на САЩ се сви през януари с 6,7% спрямо месец по-рано с оглед на по-силен спад на вноса спрямо износа, показват данни на Департамента по търговия.

През януари 2020-а година международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се понижи с 6,7% до 45,34 млрд. долара от 48,9 млрд. долара месец по-рано, докато очакванията на финансовите пазари бяха за дефицит в размер на 46,1 млрд. долара.

Свиването на дефицита се дължи на спад на вноса в САЩ с 1,6% до 253,9 млрд. долара (след негово ръст с 2,9% през декември) главно по-рано слаб внос на петрол, автомобили и мобилни телефони, докато американският износ се сви с 0,4% до 208,6 млрд. долара (след растеж с 0,9% през декември) поради по-малък експорт на петрол и на пътнически самолети с оглед на кризата с компанията "Боинг".

Търговският дефицит с Китай се сви през януари с 2,1 млрд. долара до 23,7 млрд. долара, докато дефицитът с Канада се понижи с 3,7 млрд. долара до едва 700 млн. долара, а дефицитът с Япония се увеличи с 900 млн. долара до 53, млрд. долара.

Януарските данни все още не изглеждат повлияни от епидемията от коронавирус, който тръгна от Китай, но очакваното влошаване на международните търговски потоци вероятно ще доведе до по-нататъшно свиване на търговския дефицит на САЩ през следващите месеци.