Свеждане на глобалното затопляне на до 1,5 градуса по Целзий е ограничение, а не цел. Това се казва в съвместна позиция на големи световни компании и институции, адресирана до правителствата по света. В нея компаниите отправят призив към правителствата да спазват ангажиментите си в борбата с климатичните промени, предаде Франс прес.

Призивът е подписан от представители на 200 компании и институции, сред които Международната търговска камара, Ейч енд Ем, ИКЕА, Майкрософт, Нестле, Волво, Байер, Електрисите дьо Франс и др. Някои от тези компании са от отрасли, упреквани, че вредят с производството си на околната среда.

"Нуждаем се правителствата, като се започне от тези на най-напредналите икономики в света, да спазват ангажиментите да ограничат затоплянето на 1,5 градуса по Целзий и да действат бързо, за да приложат на практика този ангажимент", се казва в текста.

"Това е една важна инициатива, която подчертава, че ние трябва да гледаме на 1,5-те градуса не като на цел или на нещо неясно, а като на лимит за един свят, в който може да се живее", каза бившата президентка на Ирландия Мери Робинсън, която оглавява така наречената "Група на мъдреците", основана от Нелсън Мандела и обединяваща около каузата за мир бивши държавни и правителствени ръководители.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели да ограничи глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, ако е възможно до 1,5 градуса спрямо прединдустриалната ера.

Призивът на компаниите е насочен основно към онези правителства, които все още не са актуализирали националните си цели в тази насока, както обещаха, че ще го направят на предходната конференция за климата, тази в Глазгоу. Призивът се отправя основно и към Г-20, която има среща на върха на остров Бали идната седмица, каза Робинсън.

"Наистина е важно правителствата да започнат да гледат сериозно на отговорностите си за намаляване наполовина на световните емисии на парникови газове до 2030 г. А вместо това сега тези емисии се увеличават и това е лудост", допълни Робинсън.