Очаква се глобалната икономика да нарасне с 4 процента през 2021 година след прогнозирано свиване от 4,3 процента през 2020 година. Това обяви днес Световната банка, която обаче предупреди, че нарастване на коронавирусните инфекции и евентуално забавяне в разпространението на ваксините биха могли да ограничат възстановяването до темп от едва 1,6 процента тази година, предаде Ройтерс.

В юнския си доклад институцията залагаше на глобален икономически спад от 5,2 процента за 2020-а.

Новата полугодишна прогноза на Световната банка сочи малко по-слаб срив на активността, предизвикан от пандемията от Ковид-19, в сравнение с предишната оценка, но и по-голям натиск върху възстановяването, което все още е подложено на значителни рискове в низходяща посока.

При успешно овладяване на пандемията и по-бърз ваксинационен процес глобалният растеж би могъл да се ускори до близо 5 процента тази година, се отбелязва в доклада Глобални икономически перспективи.

Институцията очаква икономиката на Китай да нарасне със 7,9 процента през 2021-а след 2-процентов темп на растеж за миналата година.

Без Китай, нововъзникващите и развиващите се икономики ще отчетат съвкупен растеж от 3,4 процента за тази година след свиване от 5 процента за 2020 година, се допълва в януарската прогноза.

Новата вълна от инфекции спря съживяването на развитите икономики, започнало през третото тримесечие, и сега се очаква техният общ брутен вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 3,3 процента през 2021 година, а не с 3,9 процента, както първоначално се предвиждаше, отбелязва СБ.

Банката прогнозира за САЩ икономически растеж от 3,5 процента за тази година след 3,6-процентно свиване за миналата.

БВП на еврозоната ще нарасне с 3,6 процента след прогнозен спад от 7,4 процента за 2020 година.

Икономиката на Япония, която се сви с 5,3 процента през току-що приключилата година, вероятно ще отчете растеж от 2,5 процента през 2021-а.

За българската икономика Световната банка е понижила прогнозата си за растежа за тази година до 3,3 процента спрямо 4,3 процента в юнския доклад. През 2022 година институцията очаква растежът ни да се ускори до 3,7 процента.

За отминалата година прогнозната оценка за България е икономически спад от 5,1% в сравнение с първоначално прогнозираното свиване от 6,2 процента.