Приключи времето за саниране на сгради изцяло за сметка на държавния бюджет. Не може вече да се санират и кооперации само с европейско финансиране, а е нужна подкрепата и на домакинствата. И хората трябва да знаят това. Това бе основният дебат, който днес бе обсъден на работна закуска, в която участваха медиите, държавата и бизнес организации.

За 20 години сме обновили само 5.4% от многофамилните жилища

За 20 години сме обновили само 5.4% при необходимост да бъдат обновени около 66 000 многофамилни жилищни сгради и още 1,3 млн. еднофамилни жилищни сгради. Това обясни днес Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. Публичните средства няма как да стигнат до всички без да се привлече допълнителна инвестиция, допълни Цанев. Това могат да направят самите собственици, частни ЕСКО компании, които могат да отпуснат средства и да печелят от спестяванията след това. Финансиране може да се търси и от търговските банки, Българската банка за развитие и други фондове. Необходими са политическа воля и яснота, необходимо е хората и бизнесът да знаят какво следва след използване на средствата по Плана за възстановяване. Важно е да има техническа подкрепа на място, но също е важно да има механизми за мониторинг на резултатите и да гарантираме качество, подчерта още Драгомир Цанев.

За краят на 100-процентовия грант говори и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. От страната на държавата е необходимо да направим много голямо усилие, да развие работеща система, разумна и също справедлива, за да може да убедим хората, че друг вариант няма. Крайно време е да разберем, че жилището ни е актив, за който не трябва да плаща държавата. Грешно е разбирането да получите пари от държавата, за да обновите жилището си. След това ползите са изцяло за собственика на жилището, а те са свързани с увеличаване на неговата цена, на спестявания на разходите за енергия, по-чист въздух и по-добра околна среда и облик на градовете.

Частичното саниране в България трябва да се забрани

В тази връзка министърът подчерта, че общините трябва да забранят частичното саниране. Това е безобразие, което е ощетило България с милиарди и е функционално тотално безобразие, нито в Украйна, Грузия и в Европа няма такова нещо, обясни още министър Попов.

Заради изборите този въпрос в момента не се коментира, но няма да спра да го повтарям и след изборите, добави той. На въпрос на 3еNews, за общините и техните функции, министърът подчерта, че липсата на децентрализация е друг важен проблем. Но и в момента санирането на парче е частично забранено, въпросът е доколко администрацията полага усилия и контролира процеса. Спестяванията от енергийни разходи могат да се превърнат в капитал и да се оценяват обществените ползи от санирането, смята министър Попов. Той коментира и мярката от програма "Околна среда" за отпускане на средства за подмяна на печките, която все още трудно се управлява от общините. Причината отново е липса на капацитет, но има и административни процедури. Министърът призна, че процедурата наистина е сложна, която забавя процеса и в много общини заради обществени поръчки подмяната се бави с повече от година, но увери, че бавно ще започне работа и в тази посока.

Необходимо е да говорим за реновация стъпка по стъпка и като се сменя уреда за отопление, да се сменят и прозорците, да се направи изолация например. Именно затова Драгомир Цанев подчерта, че двете програми за енергийна ефективност и за подмяна на отоплителните уреди могат да работят много по-добре заедно.

Грантовото финансиране трябва да се намали до 20-25%

Ние трябва да достигнем до само 20% грант, а частните инвестиции от собственици и фондове да бъдат 80%, добави екоминистърът. България е важно да постави националните цели, но това предстои да стане в Интегрирания план в областта на климата и енергетиката. Става ясно обаче, че институциите не си говорят и в момента той стои в ръцете на Министерството на енергетиката и въпреки обсъжданията в отделни комисии, той все още не е достъпен публично. Самият план ИНПЕК трябва да бъде актуализиран и изпратен до Брюксел. По план това трябваше да се случи още през юни тази година, но още дебатите продължават.

Финансиране има и ще има достатъчно инструменти, увери заместник-министър Ангелина Бонева

Най-важното, което искам да споделя е, че финансиране има, ще има и достатъчно финансови инструменти, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, която също се включи в дискусията. В момента имаме много текущи задачи по оценяване на постъпилите вече проекти за обновяване както за многофамилни, така и еднофамилни жилища, които вече се оценяват в МРРБ, каза тя. Очаква се скоро да бъдат представени и финансовите инструменти и източници, които хората могат да използват.

От подадени 3068 проекта, около 600-700 ще получат финансиране, защото са останали готови проекти от първи етап на програмата. При тях финансирането е 100-процентово. Те са платили и изготвили технически паспорти и обследвания за енергийна ефективност и са на практика готови да се включат и във втория етап на програмата. Още до 300 сгради ще получат подкрепа по Втория етап, като там вече гранта е 80% съфинансиране. След това ние ще имаме още 2000 сгради с готови проектни предложения и ако представим съвсем бързо възможности за финансиране, ще могат и те да бъдат обновени. Според Бонева голяма част от собствениците на тези жилища ще могат да си позволят да съфинансират тези инвестиции в енергийна ефективност.