От търговско-икономическа гледна точка Бавария е най-голямата от значимост за България германска федерална провинция. През 2022 г. стокооборотът достигна 2,121 млрд. евро и се равнява на близо 18 на сто от стокооборота на България и Германия. Това каза Димитър Василев, представител на Бавария в България, на официална церемония по връчване на наградата на Баварското представителство в България към Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за развитието на икономическите отношения между България и Бавария, провела се вчера.

Призът на Баварското представителство се връчва на компании за единадесети път в две категории: "Баварско предприятие с дейност в България" и "Българско предприятие с икономически контакти с Бавария", предаде БТА.

"Свободната държава Барария има уникална мрежа от представителства в чужбина и една трета от тези представителства са от Близкия Изток, Югоизточна и Източна Европа. Това много ясно показва колко голямо значение отдава Бавария на своите икономически отношения с този регион. Това се потвърди и от посещенията, които направихме през изминалите дни в Стара Загора и София", каза д-р Улрике Волф, директор в Държавното министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката на Бавария. Тя допълни, че през 2003 г. е създадено такова представителство и в България. "Ще продължим да работим, виждаме голям потенциал за сътрудничество и двата дни, в които сме тук, го потвърдиха."

Д-р Улрике Волф посочи още, че Бавария е най-голямата федералана провинция на Германия и нейната икономика създава 20 процента от брутен вътрешен продукт на страната. "Горди сме от факта, че 95 на сто от предприятията в Бавария са малки и средни и са гръбнакът на икономиката. Много от тях са водещи на световния пазар", добави Волф.

Щефан Рьокен, заместник-посланик на Федерална Република Германия отбеляза, че преди 10 години отношенията между България и Бавария са били много интензивни. "Когато човек се върне в България след 20 години, вижда колко много се е развила. Преди 20 години, когато бях тук , безработицата беше 20 процента, малко бяха германски фирми, повечето фирми се занимаваха с търговия. Много се радвам, че тук вече работят много германски предприятия. Има обаче още място за подобрения - само 18 процента е стокообменът на Бавария с България и това може да се промени", каза Щефан Рьокен.