Световната търговска организация (СТО) постанови днес, че ЕС продължава да предоставя незаконни субсидии на самолетостроителя Еърбъс (Airbus), съобщиха световните агенции.

Апелативен орган на СТО подкрепи първоначалното решение на организацията, според което помощта за концерна е довела до загуби от продажби за американския му конкурент Боинг (Boeing) на пазара за самолети с две пътеки и за много големи самолети.

Решението означава, че САЩ могат да поискат арбитър да определи ответните мерки, които Вашингтон би могъл да наложи срещу блока.

Представяни съответно от Вашингтон и Брюксел, двете най-големи самолетостроителни компании в света водят битка в СТО от 14 години, припомня ДПА. При различни решения организацията постанови, че и двете страни са получавали незаконни субсидии.

Днешното решение не прекратява спора, тъй като СТО все още не се е произнесла по обжалване от ЕС на постановление за американски субсидии, издадено преди година. Решенията на СТО включват препоръки страните да следват политика, съобразена с правилата на международната търговия, но организацията няма правомощия да налага санкции за неспазването им.

Разпореждането е насочено към действията на ЕС като цяло, както и към четири от страните членки - Великобритания, Франция, Германия и Испания, уточнява АП.

То е по дело, започнато през 2004 година.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕС ще вземе бързо мерки, за да гарантира, че напълно спазва окончателното решение на СТО по това дело, допълва ДПА.

Тя призова организацията да отхвърли множеството твърдения на САЩ, че тази подкрепа е навредила на продажбите на Боинг.