Стихийните пожари, опустошили Калифорния през 2018 година, са нанесли по-големи щети от всяка друга известна огнена стихия, сочат оценки на германския презастраховател МюнихРе (MunichRe).

Общите икономически щети се равняват на 24 млрд. долара, което е многократно над обичайните вреди от пожари, информира ДПА.

"Тези пожари поставиха нов рекорд по щети и имаха тежка човешка цена с близо 100 жертви", посочва Ернст Раух, който оглавява департамента за климатични изследвания на най-голямата презастрахователна компания в света.

Калифорния вече понесе рекордни щети от пожари през 2017 година, допълни той.

Пожарите са показател за климатичните промени, посочи изследователският екип, който днес публикува резултатите от проучването си.

"Част от причината щетите да са толкова големи е, че населението на планинските райони на Калифорния продължава да нараства. Това обаче не е единственото обяснение, има ги и метеорологичните нередности", допълва Раух.

Калифорния е сред регионите, където температурите са се повишили над средната им стойност за последното десетилетие, според експерта.

Увеличава се не броят на пожарите, а засегнатата площ, уточнява той.

Пожарът, който опустоши малкия град Парадайз през ноември, е нанесъл щети за 16,5 млрд. долара. От тях собственост за 12,5 млрд. д. е била застрахована, допълва Ройтерс.

Природните катастрофи в целия свят миналата година са причинили икономически щети за 160 млрд. долара. Това е по-малко от 350 млрд. д. през предходната година, когато обаче причина за по-големите щети имаха ураганите.

Миналата година застрахователи и презастрахователи са изплатили 80 млрд. д. по искове за щети, предизвикани от природни катастрофи през 2018-а, спрямо 140 млрд. д. през 2017-а и близо двойно спрямо средното 30-годишно ниво на показателя от 41 млрд. долара.