Около 112 милиона лева e стойността на поисканите средства към държавата заради затворените бизнеси. Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на bTV.

По думите му забавяне има при изплащането на средства при първите, стартирали процедури. 

"Специално за микропредприятията е разплатена цялата процедура, за средни предприятия сме на етап подписване на договори. Веднага, когато компаниите представят отчети за извършена дейност, ще получат средствата", заяви Борисов. 

Лъчезар Борисов потвърди, че е запознат с проблема на част от фирмите, които са затворени заради COVID-19 и трябва да получат по 24 лв. на ден от държавата, но имат запори, оповестен наскоро от омбудсмана Диана Ковачева.   

"Получих много сигнали от хора, които имат запори на сметките, за това, че в момента, в който тези пари влязат в тяхната сметка, когато те имат запори, те автоматично се изпращат от банките към съдебните изпълнители, за да бъдат погасени техни задължения. Така хората на практика не могат да се издържат", обясни тя.

Борисов обясни, че по тази тема е разговаряно с шефът на НАП - Галя Димитрова, а също и с председателя на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова така, че да бъде решен този въпрос. По думите му проблемът ще бъде решен през Народното събрание. 

Според него у нас има най-толерантни мерки, а заболеваемостта е на сравнително ниско ниво. 

Най-засегнатият бранш от COVID кризата остава ресторантьорството, отбеляза още Лъчезар Борисов.

"Един бизнес е направен, за да работи, а не за да бъде подпомаган от държавата с икономически и аз винаги съм в дебат с националния оперативен щаб. Искам бизнесът да работи, но здравето е по-важно", посочи той.

Той допълни, че през 2020 г. има спад на неактивните компании с 4%. Тези показатели показват, че в определена степен мерките дадоха ефект, коментира още министърът.