Заложените реформи и приоритети в Националния план за възстановяване и устойчивост са онзи жалон, който ще позволи развитието на страната в посока по-добро икономическо състояние. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в началото на заседанието на Министерския съвет.

Премиерът изтъкна също и въздействието на плана върху решаването на демографските проблеми на България. Нека не забравяме, че една друга криза, която не споменаваме много често, но тя е част от ежедневието ни - така наречената демографска криза, за която решенията са трудни, дългосрочни, но едно от тези решения е именно развитата икономика, изтъкна премиерът. Такава икономика ще предоставя добре платени работни места и това ще е една предпоставка за българите в чужбина да се върнат в родината, особено младите, които са в състояние да подобрят демографската картина в страната, допълни премиерът.

Той изрази надежда, че тези приоритети и започнатото ще бъде продължено и от следващо правителство, което ще бъде избрано от 46-о Народно събрание и изрази готовност за споделяне на опитността от практиката на служебния кабинет.

Премиерът напомни, че служебното правителство направи промени и преструктуриране в Плана, който вече е публикуван за обществено обсъждане, и изрази надежда в близките дни да има възможност екипът на Атанас Пеканов - вицепремиер по управление на европейските средства, да го обсъди с партиите, представени в Народното събрание.

Янев изброи някои от важните акценти в Плана и изрази очакване те да бъдат подкрепени и "продължени с нужната дълбочина на необходимите реформи, които трябва да бъдат направени": образованието и иновациите, "интелигентната" индустрия, икономическата трансформация, технологичния и екологичен преход, и декарбонизация в енергетиката, както и технологичния и екологичен преход в селското стопанство.