266 влака - пътнически, частни и товарни, бяха спрени тази сутрин заради предупредителната стачка на служителите на националната железопътна компания Че Фе Ре (CFR), информира Аджерпрес. Протестната акция, която се проведе между 07:00 и 09:00 ч., предизвика хаос по гарите в цялата страна, съобщава Диджи24.

Румънските медии предават, че повечето пътници са били изненадани от случващото се и споделят, че не са били уведомени за спирането на влаковете. Във вагоните е имало пътуващи, които е трябвало да стигнат до работа, и ученици, които са пътували за училище. Някои от пътниците са били с малки деца. В момента разписанията на влаковете показват закъснения до 120 минути.

От националната железопътна компания Че Фе Ре (CFR) съобщават, че в случай на провеждане на предупредителната стачка, пътниците в засегнатите влакове могат да упражнят правата си по отношение на възстановяването на сумата, получена за неизвършен изцяло или частично превоз, съгласно действащия регламент за железопътния транспорт в Румъния. Подробности за условията за възстановяване на транспортните такси могат да бъдат намерени на сайта на компанията.

17 000 служители подкрепиха днешната стачка. Недоволните искат да привлекат вниманието върху "въпроси, които вече не могат да се държат в папки в Министерството на транспорта или правителството" и настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд, става ясно от съобщение, изпратено до медиите.

Като причини за организирането на днешната предупредителна протестна акция се посочват: липсата на одобрени бюджети за приходите и разходите за текущата година и липсата на стратегическо и последователно финансиране и инвестиции на ж.п. сектора.

"Решението за започване на предупредителната стачка е взето за несключване на колективен трудов договор. Договорът не беше одобрен поради неприемане на бюджета за приходите и разходите на железниците. Остава малко и годината свършва, а ние нямаме бюджет. След пет дни, според закона, можем да свикаме същинската стачка", заяви профсъюзният лидер на националната железопътна компания Че Фе Ре (CFR) в Бузъу Аурелиан Ману, цитиран от Аджерпрес.

Според председателя на Националния орган за защита на потребителите Хория Константинеску пътниците имат възможност да поискат възстановяване на сумата за билетите си. "Настояваме Че Фе Ре да възстанови парите на потърпевшите потребители и те да могат да си закупят с тях други билети. За съжаление подобни ситуации спадат към непредвидените. Установено право е да се организират подобни протести", коментира Константинеску пред Аджепрес.

Той допълни, че би искал подобна мобилизация на служителите и във връзка с начина, по който се хигиенизират вагоните и условията, които се предлагат на пътниците.