Климатът се променя. Най-горещият август на планетата. Най-влажните 12 месеца в САЩ. Счупени температурни рекорди в Европа - във Франция термометърът скочи на 45.9°С. Градушки и пожари в България.

И всичко това близо до нашите домове. Спешно е, важно е, неоспоримо е, че трябва да направим нещо. Консенсусът какво и как да направим между континентите, страните и регионите, между хората на Земята, ще е най-трудната задача пред това поколение. А и пред тези, които идват. Но и единственият език, на който можем да говорим с тях. Време е да започнем този важен обществен разговор сега, за да бъде Зеленият преход честен, разбираем и справедлив.

Стартираме дебата "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България" на 15 октомври 2021 г. от 9.00 до 14.30 часа в София. Регистрирайте се и задайте своя въпрос към еврокомисарите Франс Тимерманс и Мария Габриел, както и към представители на българските институции, бизнеса и неправителствения сектор. Нека решим заедно как ще изглежда България след 20 години.

В зората на съществуването си, човекът схваща природата като свой господар. С уседналия начин на живот, хората започват да променят природните условия за собствено удобство. По-късно, вследствие на индустриалната революция, човекът решава да стане господар на природата - да я подчини изцяло на своите щения. Гибелните резултати от това възгордяване виждаме днес. Най-потърпевши са, както винаги, най-бедните и уязвимите. Унищожаването на природната среда унищожава и човешки съдби.

Изправени пред криза, хората реагират по два начина: с боязливост или с кураж. Боязливостта води до нерешителност и затъване в кризата. Куражът, напротив, успява да види в кризата възможност да се постигне нещо ново, решително, до вчера немислимо.

След като години наред обединена Европа бе разлюлявана от цяла върволица от кризи - финансова, дългова, мигрантска, пандемична, климатична - днес тя ги пресреща с кураж. "Зелената сделка" е онова решително действие, което превръща трупащите се една върху друга кризи във възможност за влизането в нов, по-подреден и човечен свят. Тя отваря историческа възможност за преодоляването на скандалните социални и икономически неравенства, отнели куража на едно цяло поколение. В същото време Зелената сделка поставя огромни предизвикателства и нужда от преструктуриране на цели икономически отрасли, което поставя на фокус проблема за справедливостта на Зеления преход.

Става дума за рестартиране на начина на живот на всички ни; и всички трябва да бъдат чути. Но у нас този разговор не започва.

Информацията по темата е ограничена и фрагментирана. Бизнесът и неправителственият сектор вече започнаха да търсят свои решения, да разработват иновации в други страни, да търсят алтернативно финансиране, да подготвят законодателство.

Говорим, че ни е нужна нова национална цел. Че след влизането ни в ЕС, нямаме хоризонт за ново национално усилие. Ето достойна цел - Зеленият преход да е успешен и справедлив за България.

Нека изберем - да бъдем потърпевши от чужди решения, или да водим обществена дискусия, да даваме идеи, да разработваме технологии и иновации, да подпомагаме стартъпи, да ангажираме младите хора на България. Ние от Dir.bg и 3e-news.net избираме второто. Заедно с нашите партньори. А щом четете този текст, значи Вашето място е в тази съобщност - на модерните, търсещите, питащите, мечтаещи в зелено хора. Добре дошли!

И още нещо - подозираме, че децата Ви вече са тук. 

Снимка: Greentransition.bg


 "Първото издание на събитието "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България" ще се проведе хибридно на 15 октомври в Интер Експо Център и на: https://greentransition.bg За дигитално присъствие може да се регистрирате ТУК.

То има за цел да събере европейски лидери, ключови фигури от българската политика и бизнес, синдикати, водещи експерти, неправителствени организации и медии на откровен разговор за решенията, възможностите и предизвикателствата, които Зеленият преход ще постави пред икономиката и гражданите на България. Време е да започнем този важен обществен разговор, за да бъде Зеленият преход справедлив, разбираем и успешен за страната ни.

Партньори на събитието са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Индустриален клъстер "Средногорие", Институт за енергиен мениджмънт, Център за устойчиви финанси и енергетика, Пан Европа България, Атлантически клуб, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Американска търговска камара в България (AmCham), Българска асоциация по рециклиране, Браншова асоциация "Полимери".

Събитието се реализира с подкрепата на "Филип Морис България", "Аурубис България", VISA, "УниКредит Булбанк", "Дънди Прешъс Металс", Brown to Green,"ПроКредит Банк", "Дейзи Тех АД", "Загорка", "Контур Глобал Марица Изток 3", ЧЕЗ, "Девня Цимент", "AES Bulgaria", "Контракс", "Солвей Соди", "Геотехмин ООД", "Bianchi Coffee","Еdoardo Miroglio".

Медийни партньори на инициативата са: БНТ, bTV Media Group, БНР, БТА и списание "Мениджър".