Албанският оператор "Телеком Албания" и мажоритарният собственик на "Виваком" Спас Русев приключват преговорите за продажба на компанията. Това съобщи албанската телевизия Top Channel.

"Телеком Албания" известно време преговаря с различни купувачи, но процесът се движи към приключване. Както вече беше съобщено, Deutsche Telekom ще продаде албанския си клон на Спас Русев, който работи в партньорство с Елвин Гури, известен албански инвеститор, живял в България през последните 20 години.

Коментар от страна на Русев за сделката към момента няма. Гури от своя страна заяви, че не може да коментира подробности, но все пак сподели, че "мисли ма инвестира в Албания от години".

"Тъй като съм отсъствал 27 години, считам за морално задължение да намеря начини и средства за инвестиране в моята страна. Днес Албания е тиха и привлекателна дестинация за инвестиции, особено за някой като мен", каза Гури.

В момента "Виваком", със собственик Спас Русев, е най-голямата телекомуникационна компания в България. 2017-а бе силна година за гиганта на база оперативните и финансови резултати - с приходи от 455 млн. евро и печалба от 165 млн. евро.

Елвин Гури е банкер и инвеститор повече от 20 години. В CV-то му присъстват компании като Price Waterhouse, Berzh и BNP Paribas. Неговата собствена River Styxx Capital участва в сделки в няколко държави в региона и извън него. Учил е в Американския университет в България и в Оксфордския университет.