4.7% е делът на потребление на цигари, непредназначени за България през второто тримесечие на 2018 г. според традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас. Това е спад с 1.1 пункта спрямо първото тримесечие на 2018 г. и е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се осъществява в страната.

Данните бяха представени на традиционната работна среща, организирана от петте компании от "Инициативата срещу незаконната търговия"* с представители на правителството и правоприлагащите органи. Резултатите бяха представени пред Министър-председателя Бойко Борисов, Главния прокурор Сотир Цацаров, Министъра на финансите Владислав Горанов, Министъра на вътрешните работи Валентин Радев, Директора на Агенция Митници Георги Костов и представители на ръководствата на държавните институции, ангажирани с противодействие на контрабандата.

По покана на Министър-председателя Бойко Борисов, на срещата участва и Главния прокурор на провинция Бавария, Германия, Рейнард Рьотле, Германия, който е на официално посещение в страната за обсъждане на двycтpанното сътрудничество между България и Германия в противодействие на организираната престъпност, корупцията и тероризма.

Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на цигари, непредназначени за българския пазар, остава над средното за страната или се повишава в някои от градовете.

Изследването за пореден път показва, че основните марките цигари, които се разпространяват нелегално, са от типа т. нар. "illicit whites" (търговски марки без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия).

Министър-председателят Бойко Борисов изрази благодарности за усилията към всички държавни органи, които са допринесли за постигнатите безспорно отлични резултати, както и към представителите на индустрията за сътрудничеството. Той увери присъстващите, че усилията и политическата воля за справяне с незаконната търговия в областта на цигарите, алкохола, горивата и други стоки ще продължат. Тази положителна тенденция се дължи и на доброто сътрудничество с индустрията, което ще продължи и за напред. Г-н Борисов изрази задоволство, че с тези резултати страната ни се нарежда на първо място сред страните от ЕС с най-ниски нива на незаконна търговия.

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

На срещата бяха показани ексклузивни видеа от последните акции на МВР в сътрудничество с Прокуратурата, Агенци Митници и други държавни институции по разкриване на нелегални фабрики за цигари на територията на страната.

 Компаниите приветстваха усилията на държавните органи и подчертаха, че борбата с незаконната търговия с цигари е ясен приоритет на правителството, което води до все по-устойчиви резултати. Те призоваха фокусът да се запази и усилията да продължават срещу. Представителите на сектора споделиха, че в България предстои да се въведе една от най-сложните регулации в сектора - система за маркирането и проследяването на продуктите и изразиха увереност, че в резултата на съвместната работа с Агенция Митници системата ще заработи успешно и в срок. Компаниите подчертаха важността на предвидимостта на пазара, която може да се постигне единствено чрез диалог и обмяна на експертиза по отношение на регулацията и законодателството в сектора.

*"Инициативата за борба с незаконната търговия" стартира през 2010 г. В нея участват Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД , като нейна основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности. Проучването се възлага на независима изследователска агенция от 5-те тютюневи компании, които са част от "Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари"и се осъществява ежегодно за последните 10 години по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 20 големи града на страната с над 47% от населението в България. В допълнение, незаконното потребление се измерва и в някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно за всеки от тях. В резултат на диалога между компаниите, Министерството на финансите и Агенция Митници се планират и допълнителни съвместни инициативи, свързани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия.