Борба за овладяване на енергетиката. Това се набива на очи от процесите, които текат в този сектор от много години. Сега се случва отново - сменен е шефът на дружеството, промени бяха направени и в борда на директорите. Най-вероятно има основания за това - проблемите в сектора са много, по цени на тока България се нарежда сред най-скъпите в Европа, няма идея какво ще се прави в енергийния комплекс Марица Изток, държавните дружества са донор на помощи за бизнеса, помним проблемите с държавната ТЕЦ Марица Изток 2, които доведоха до ниска ликвидност на борсата и дадоха старт на ценовия скок и т.н. - нагледен пример колко лош стопанин е държавата, особено в енергийния сектор.

И всичко това се случва на фона на дълбока енергийна криза в света, заплашваща да потопи и България, която от месеци е в хватката на сериозна политическа и финансова криза. За капак енергийните експерти все още се недоумяват защо едно дружество в тежко финансово състояние като ТЕЦ "Марица Изток 2" е собственик и на футболен отбор. На практика част от финансовите инжекции на БЕХ отиват индиректно в подкрепа на българския футбол.

Новите кадрови изненади в енергетиката очевидно не разпознават и не решават проблемите в дружествата, или тези на потребителите. Никой не повдига въпроса за Националната електрическа компания (НЕК), въпреки че там от години стои въпросът с тарифен дефицит за няколко милиарда лева, който не може просто така със счетоводни хватки да бъде заличен. Никой не говори и за проблемите, пред които е изправен АЕЦ "Козлодуй" заради прехвърлянето на 450 млн. лв. за временно решаване на проблема с цените на тока за бизнеса. Не че бизнесът не трябва да бъде подкрепен. Трябва, но има по-разумни начини. Никой не говори за загубите на електроенергийните предприятия - резултат от драстично поскъпналия ток на борсата, където ЕРП-тата задължително купуват еленергията за технологичните си загуби и ниските цени, които Комисията за енергийно и водно регулиране признава като разход по това перо. Така загубите на трите дружества, които доставят ток за регулирания пазар за домакинствата, вече набъбнаха до няколкостотин милиона лева само за месец - два.

Борбата за овладяване на енергетиката не е прецедент. Прецедент е, че това се случва в момент, в който страната ни е на прага на дълга и непредвидима зима в процес на задълбочаваща се енергийна криза.

От дълги години се говори, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е нещо като убежище на креатури на едни или други управляващи, че е механизъм за контролиране на процесите в енергийните дружества от една страна, а от друга - "касичка" и политическа пръчка. Затова борбата за овладяване на българската енергетика винаги започва оттам.

Днес, когато БЕХ вече е на международните пазари, когато цените на електроенергията растат с неукротими темпове, когато още сега трябва да бъдат взети решения за продължаване на процеса на либерализация на пазара на електроенергия, за да бъдат предпазени гражданите от рязък скок на цените, ситуацията е по-различна. И кадровите промени трябва да се правят с ясна аргументация и с поставянето на конкретни цели и контрол за изпълнението им. Затова би било добре промяната да се направи от редовно правителство при работещ парламент. От ключово значение за всички експерти и за нас като потребители е назначените хора в борда на директорите на финансовия холдинг да са с ясни цели и позиции, и те да се спазват дългосрочно. Това ще повиши доверието в работата на БЕХ както при инвеститорите, така и при управляващите и хората.

В анализа "Първите две години от приемането на закон за публичните предприятия в България", публикуван съвсем наскоро от Института за пазарна икономика, авторът д-р Петя Георгиева дава ясни препоръки като цяло за държавните предприятия. Сред тях присъства и БЕХ и този анализ е изключително полезен и част от решението. То в никакъв случай не означава "овладяване". Самият анализ на ИПИ можете да видите по-долу.

Как се промени БЕХ през годините

Последната смяна на директор на холдинга бе през 2020 г., когато начело бе Жаклен Коен. Самият той няколко пъти идва и си отива от шефския пост в БЕХ.

Предишното негово уволнение бе от министър Теменужка Петкова през 2016 г. Година по-късно отново тя го назначи да управлява АЕЦ "Козлодуй". Според експерти уволнението на Коен преди пет години е било заради забавяне при използване на заемът, с който холдинга е трябвало да погаси плащания към НЕК по дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове.

През 2014 г. шеф на холдинга бе Иван Йончев, но през лятото, заради медицинска интервенция той бе сменен и на директорския пост се възкачи Жаклен Коен. Тогава Коен бе натоварен с нелеката задача да прекрати договора с "Уестингхаус" за строеж на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Той така и не бе официално подписан. Отново в този период Коен стана шеф и на проектната компания "Южен поток България", след като и там се наложи да замести Иван Йончев.

Ако се върнем малко преди това рокадите в БЕХ отново бяха политически. През 2013 г. тогавашният енергиен министър Драгомир Стойнев смени цялото ръководство на холдинга. Начело тогава бяха Михаил Андонов, Божан Стоянов и Тодор Шопов. Тогава изгряха и звездите на Боян Боев и инж. Георги Христозов, които влязоха в управата на холдинга директно от средите на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Андонов изкара около година на шефския пост в БЕХ, като бе назначен от бившия енергиен министър Делян Добрев. Преди това, през 2012 г. на поста бе Йордан Георгиев. Само година преди това друг министър - Трайчо Трайков назначи Георгиев на поста. Министър Трайков не бе доволен от работата на Мая Христова като шеф на БЕХ.

Стабилното управление на БЕХ е от значение и за облигационните емисии на холдинга. Инвеститорите винаги са по-спокойни и щедри, когато знаят в дългосрочен план какви цели и мисии ще изпълнява професионалното ръководство на дружеството.

3е-news.net