Служителите на "Амазон" (Amazon) във Великобритания започват серия от стачки с настояване за повишаване на заплащането, съобщават Ройтерс и ДПА.

Синдикатът Джи Ем Би (GMB) обяви, че 350 души, работещи в складовете на компанията в Ковънтри, ще протестират на 28 февруари, 2 март, както и от 13 до 17 март.

Членовете на този синдикат през миналия месец бяха първите служители на "Амазон" във Великобритания, излезли на протест. Те настояват за почасово заплащане от 15 лири, пише БТА.

Миналата година компанията повиши минималното почасово заплащане с 50 пенса до 10,50-11,45 лири в съзвучие с приетата от правителството минимална национална ставка от 10,42 лири, която влиза в сила от 1 април.

Според организаторите на стачките от Джи Ем Би "безпрецедентните" протести показват "гнева, който е обхванал служителите на "Амазон". "Те работят за една от най-богатите компании в света и въпреки това едва свързват двата края", казват синдикалисти. "Шефовете на компанията могат да предотвратят стачката като направят правилната стъпка и договорят нужното заплащане на своите служители".

От "Амазон" засега се въздържат от коментар.