Със свое постановление служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година, съобщиха от правителствената пресслужба.

Средствата, които са в размер на 172 000 000 лв., се осигуряват за финансиране на на фискални антиинфлационни мерки. През 2022 г. годишният темп на инфлация в страната следваше тенденция на ускорение, като достигна най-високата си стойност от 15,6 % през септември.

В съответствие с очакванията през следващите два месеца индексът се забави до 14,3 % на годишна база през ноември.

Водещ фактор за формиране на инфлацията в страната бе същественото поскъпване на суровините на международните пазари, и най-вече на енергоносителите, и техните преки и косвени ефекти, се посочва в решението на служебния кабинет. Затова по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г. по "Политика в областта на ефективното събиране на всички държавни приходи" в бюджетна програма "Администриране на държавните приходи" се създава администриран разходен параграф "Финансиране на фискални антиинфлационни мерки" в размер на 172 000 хил. лв.

Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2022 година.

За какво ще се използват парите

В съобщението не се посочват конкретни мерки, но стана известно, че се обмисля подкрепа за пътуващите с обществен транспорт, за плащане и на други услуги, както и нов механизъм за компенсиране цените на горивата - и двете мерки ще се прилагат с подоходен критерий. 

Този път към компенсацията за цените на горивата ще бъде включен и бизнесът. Парите за подкрепата ще се вземат от свръхпечалбите на енергийните дружества, в това число на "Лукойл", съобщи неотдавна по БНР министърът на икономиката Никола Стоянов. Така средствата ще са със 100 милиона повече още тази година (около 70 млн. бяха внесени, каза наскоро финансовият министър Росица Велкова) и със 700 милиона повече през следващата, според Стоянов.

Действащите мерки

Сред все още действащите антиинфлационни мерки, приети от правителството на Кирил Петков, е отстъпката от 25 стотинки на литър гориво, която потребителите ще могат да ползват до края на годината.

В общия пакет на сътойност около 2 млрд. лева, предишния кабинет заложи нулев ДДС за хляба, 9% ДДC зa пapнo и тoплa вoдa, зa пpиpoдeн гaз зa битoви нyжди зa cpoĸ oт 1 гoдинa. Ocвoбoдени от aĸциз бяха eлeĸтpoeнepгията, пpиpoдния гaз и мeтaна.

Пeнcиитe бяха ocъвpeмeнeни oт 1 юли вмecтo cъc зaлoжeнитe 6,1%, cъc cpeднo 20%, заложена беше данъчна подкрепа за семействата с деца.