Словенският премиер Марян Шарец се обяви за изграждане на втори блок в АЕЦ "Кръшко", за да има Словения достатъчно собствена енергия в бъдеще, предаде агенция Франс прес и БТА.

"Трябва да положим всички усилия, за да започнем да изграждаме втори блок, ще ни трябва все повече енергия, ако искаме да се развиваме успешно", каза Шарец на среща с ръководството на централата, на около сто километра от столицата Любляна.

Шарец обясни позицията си с липсата на друга алтернатива и обеща да се консултира с експерти и да потърси по-широко политическо съгласие за този проект от ключово значение.

АЕЦ "Кръшко" ,с мощност 700 мегавата, е изградена по времето на СФРЮ от американския "Уестинхаус" и започна работа през 1983 г. Първоначално тя трябваше да прекрати работа през 2023 г., след 40 години функциониране.

Централата е обща собсвеност на Словения и Хърватия.

Любляна и Загреб решиха през 2015 г. да удължат дейността й с 20 години въпреки протестите на неправителствени организации. Централата покрива около 20 процента от нуждите от електричество на Словения и 15 процента от тези на Хърватия.