Броят на служителите в състояние на бърнаут* (burn-out) се е удвоил след една година здравна криза, сочат данни на барометъра Опиниън уей (Opinion Way), събрани по поръчка на консултантската агенция "Човешки отпечатък" (Empreinte Humaine), цитирани от френската бизнес телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV) и БТА.

С очертаващото се разхлабване на ограничителните мерки обаче все още не намалява тревожното усещане на служителите, понесли изпитанията на здравната криза. Почти всеки втори (44 процента) се чувства в състояние на психично отчаяние, според допитването - това е едва 1 пункт по-малко спрямо предишното издание на барометъра през март.

Във френските компании се наблюдава истински бум на бърнаута - според проучването 2 милиона служители са в риск от такова прегряване в работата, двойно повече за една година санитарна криза.

Според президента на "Човешки отпечатък" Кристоф Нгуйен това силно увеличение не е изненадващо. Наблюдава се факторът "продължителност" на тази криза, както и "хроничност", което с течение на времето позволява да се проявят нови смущения. Сред тях е т. нар. бърнаут, характеризиращ се със значително емоционално изтощение и усещане за "обезчовечаване", обяснява той.

Усещането за психическо неразположение води до влошаване на физическото здраве: четирима от всеки десет служители съобщават, че страдат от проблеми със съня и почти толкова (37 процента) - от мускулно-скелетни болки.

Работещите дистанционно са най-засегнати от това неприятно неразположение: 46 процента от тях са в състояние на психическо отчаяние, спрямо 40 процента от работещите в офиси.

Служителите на дистанционна работа обаче умеят да разграничават нещата: близо 80 на сто от тях искат да продължат дистанционната работа между един и три дни седмично след кризата, подчертава Кристоф Нгуйен.

Най-неудовлетворени от дистанционната работа са мениджърите, тъй като това ги принуждава да ръководят екипите си дистанционно и ги кара да усещат доста голямо безпокойство заради отслабването на колективното чувство или изключването от интернет на някои от служителите, когато не са на работа.

Завръщането на работното място обаче явно няма да е много лесно.

"Служителите осъзнават, че заради сплотяването на екипа трябва да се върнат в офиса, но това завръщане няма да може да стане както преди. Половината от служителите заявяват, че не искат това да става по същия начин. Те искат да изчакат много по-благоприятна работна среда от преди и сега знаят много повече от преди какво могат да очакват в сферата на човешките отношения и на ръководството", уточнява шефът на консултантската агенция за човешки ресурси.

Според допитването една трета от служителите се боят от нови срещи с колегите след физическото отдалечаване през последните месеци. 40 процента се опасяват, че няма да бъдат в състояние да се вписват в същите амплитуди на работното време, а 30 на сто се страхуват от "човешки трагедии" при завръщането в офиса.

*Бърнаут (или "прегаряне") е жаргонно понятие за крайно емоционално изтощение, изразяващо се най-вече по отношение на работата.