Брутният вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз (ЕС), както и на еврозоната отбелязва ръст от по 0,4% през първото тримесечие на 2018 г., показват предварителни данни на Евростат, публикувани в сряда.

Разширението е най-слабото в еврозоната от година и половина насам. За сравнение, през последните три месеца на 2017 г. то бе в размер на 0,7%, като цялата минала година бе една от най-добрите за икономиката на блока през последното десетилетие, посочва Bloomberg. За периода октомври-декември ръстът на икономиката на ЕС беше 0,6%. 

На годишна база коригираният БВП за първото тримесечие отбелязва увеличение от 2,5% в еврозоната и 2,4% в ЕС в сравнение със съответно 2,8% и 2,7% през предходното тримесечие.

Макар забавянето до голяма степен да се дължи на лошото време през зимните месеци, продължаващото отслабване може да предизвика повече притеснения сред законодателите относно плановете им за тази година.

Данни за индекса PMI на мениджърите по поръчки в промишлеността също показват забавяне през април, достигайки до най-ниската си стойност от 13 месеца насам. Увеличението на износа също отслабва, като някои фирми обвиняват за това поскъпването на еврото.