Цената на горивата у нас тръгна нагоре. Само в рамките на месец най-масовото гориво А-95 е скочило между 6 и 10 стотинки, съобщи Нова тв.

Според част от експертите има връзка между пандемията и скока в цените на горивата. За сравнение в началото на ноември, на прага на втората вълна на вируса, суровият петрол се е търгувал за близо 40 долара на барел, а в началото на февруари - за около 60. Колкото до горивото - литър от най-масовия бензин у нас в момента струва от 1,80 до 2 лева.

"Газта скача всеки ден. С около 20 стотинки, ако не и отгоре, навсякъде е различно", твърди такдичетровият шофьор Румен Георгиев.

Експертите посочиха различни причини за скока в цените на суровия петрол, а оттам - и на горивата у нас. "Намаляването на добивите, както са се разбрали страните от ОПЕК и намаляването на запасите от петрол, това са временни фактори, бъдещето ще покаже дали цените ще продължат да вървят нагоре", заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

"В момента има наистина по-високо потребление, но то са дължи на неотложната нужда на всеки един бизнес да функционира, защото иначе е заплашен да изпадне от пазара", посочва и Георги Танев от Асоциация на българските търговци на горива.

Друга от тезите за поскъпването е цената на суровия петрол в световен мащаб. Свързва се и с появата на ваксините срещу Covid-19. Причината - очаквания през лятото рестарт на туризма. "Наличието или липсата на ваксини, тоест, възможността за свободно придвижване на хората, съответно възможността за туризъм, определено ще бъде един основен фактор", твърди Георги Танев.

Прогнозите са, че цените на горивата ще спрат да растат най-рано през март.