Стамен Янев ще ръководи отново Българската агенция за инвестиции, каза служебният министър на икономиката Кирил Вълчев пред журналисти в Министерския съвет след края на първото официално заседание на служебния кабинет. Той е с дългогодишен опит, добави Вълчев.

Аргументите му са, че в рамките на мандата на служебния кабинет се търси максимална ефективност. Чуждите инвестиции са едно от малкото места, където може да се влее нов капитал в икономиката, и затова е потърсен човек с опит в сферата, отбеляза служебният министър.

Завръщането на Янев обаче бе белязано от скандал. Изненадана от внезапната промяна на върха, досегашният ръководител на БАИ Десислава Трифонова заяви пред медиите, че е била изгонена, изхвърлена, без каквито и да е обяснения, а бившият вече зам.-министър на икономиката Стамен Янев нахлул буквално като мутра в кабинета й. (Стамен Янев бе назначен на поста в МИ на 27 юли 2020 г.)

Самият Янев каза в отговор, че в случая не е необходимо представянето на мотиви.

Бурната реакция на Трифонова

"Беше ми връчена заповед на министър Кирил Петков за освобождаване без мотиви вътре в заповедта, без предупреждение и без предизвестие. Не мога да разбера защо е необходимо такова поведение спрямо мен и защо трябваше да бъда изхвърлена от Агенцията. Не ми беше дадена възможност да си събера нещата, тъй като г-н Янев ми каза да напусна. Доколкото знам, той ще е новият изпълнителен директор на агенцията, но към момента, в който той се появи в нея, дори не е имало заповед. Имало е само предложение до министър-председателя. Ако мотивите на министър Кирил Петков са за несправяне с работата, бих го посъветвала да погледне резултатите на Агенцията, откакто аз съм изпълнителен директор", коментира Десислава Трифонова, цитирана от "Фокус".

За миналата година има сертифицирани проекти за инвестиции за над 1 млрд. и то във време на криза, отбеляза Трифонова. "Това е абсолютен рекорд за последните 6 години. Само за първото тримесечие Агенцията отново показа невероятни резултати и сертифицираните проекти са на стойност около 800 млн. лв., което отново е рекорд. Ако погледнете статистиките назад в годините, можете да видите, че за първото тримесечие никога не са правени такива резултати. Плановете ми бяха до края на годината да направим още по-голям рекорд и да достигнем до 1,5 млрд., тъй като съм в преговори с много инвеститори. Не заслужавам ли някакво нормално отношение, в което минимум министърът да ме извика и да се запознае с мен и с работата ми. Трябваше да влиза някакъв човек, бил той зам.-министър или не, и да ме гони от кабинета ми без никакво обяснение."

"В заповедта пише: "Освобождавам ви без предварително предизвестие". Познавам се с г-н Янев, той беше зам.-министър в предишния кабинет. Не мога да разбера защо има такова отношение към мен. Ако това не е реваншизъм, аз не знам какво да наречем реваншизъм - да гоним хора, които работят. Няма нередности по моята дейност. Няма проверки срещу Агенцията. Това е чист реваншизъм, абсолютно никакви мотиви няма за моето махане. Не съм член на ГЕРБ и на нито една партия. Назначена съм като експерт миналата година от предишния министър", посочи Десислава Трифонова.

И отговорът на Янев

Пред "Фокус" Стамен Янев каза, че е бил поканен от новия министър, за да продължа там, където е работил повече от 5 години. "Министърът има за основен свой приоритет привличането на инвестиции и търси ефективност за краткия мандат на това правителство." Янев коментира реакцията на Десислава Трифонова така: "Нормално е, когато си заемал определена публична позиция и я напускаш, да има разочарование, но когато става въпрос за ефективност в администрацията не са нужни мотиви съгласно чл. 19а на Закона за администрацията".