КТ "Подкрепа" и КНСБ са категорично несъгласни с мерките за намаляване на броя на дните болнични, които могат да се дават от лекуващ лекар. Това каза в интервю за БТА икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова преди предстоящото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще бъдат обсъдени мерките за ограничаване на злоупотребите с болничните.

Синдикатите смятат, че предложенията за намаляването на броя дни болнични, давани накуп, могат да застрашат здравето на хората. Ваня Григорова посочи, че това е неаргументирана мярка с неясна цел. Намаляването на дните, които се издават накуп, не носи допълнителен контрол, няма да повлияе върху евентуални злоупотреби с болничните, а е против правата на гражданите и на работниците, заяви икономическият съветник на КТ "Подкрепа".

Какво се предлага и ще проработи ли то

Предлага се да се направи промяна в правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на временната неработоспособност - най-много седем, а не 14 дни накуп да може да издава джипито, но за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година.

Другото предложение е да се намали продължителността на временната неработоспособност, определяна от ЛКК и от ЛКК по решение на ТЕЛК от 30 на 20 дни еднократно, респективно от 180 на 120 дни без прекъсване. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност - след решение на ТЕЛК. Да не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 360 дни, се предлага още.

"Представете си майка с две деца, особено в период като сегашния, когато децата се разболяват и се заразяват взаимно. Едното дете се разболява, тя си взима болнични, а след това и другото дете се разболява. Майката трябва да отиде на ЛКК, за да може да получи болнични да си гледа детето, вместо да стои вкъщи да му дава лекарствата и да му прави чайове", аргументира се Григорова. По думите на експерта в по-отдалечените населени места няма и в близост ЛКК, което ще принуди майката да пътува във времето, в което боледуват децата й.

Синдикатите не са съгласни и с това доверен лекар на работодателя да подписва болничния, след като е издаден от личния лекар, каза Ваня Григорова. По думите й това е недопустимо, тъй като е ясно, че този човек не може да бъде обективен. За да се избегне субективния момент, ако трябва да има допълнителен преглед, а не преподписване, то тогава това трябва да се извършва от РЗИ или други структури, но не от подчинен на работодателя експерт, коментира още Ваня Григорова.

Отхвърлена е и друга идея на работодателите - обезщетения да не се изплащат, ако осигурителните вноски за тях не са внесени реално. "В момента работодателят взима парите за осигурителните вноски от заплатата на работника и той превежда тези осигурителни вноски в осигурителните фондове. Ако работодателят не го е направил, работникът няма да има право на болнични, майчинство, обезщетение за безработица, което е абсурдно. Човек е ограбен веднъж от работодателя, а същевременно трябва да понася тежест, че е ограбен", заяви Григорова.

КТ "Подкрепа" застава зад създаването на интегрирана система, в която да може всички данни за болничните да са на едно място и да са достъпни за Медицински одит, МЗ, НЗОК, НОИ. Второто нещо, което беше прието и е полезно, е работодателят да има достъп до информация в първия момент, в който бъде издаден болничният, каза Ваня Григорова. По думите й към момента има проблем с това, тъй като работникът трябва да предостави до няколко дни болничния, но често просто не може да го направи, поради което работодателят не знае дали може да разчита на работника.

Според Григорова прехвърлянето на контрола към РЗИ няма как да се осъществи качествено, тъй като има публично признание, че в РЗИ няма достатъчно хора.

Ако бъде повдигната дискусията за изплащането на първите дни болнични, от КТ "Подкрепа" ще предложат два варианта. Едното предложение е работодателите да плащат пет дни по 100 процента, тъй като към момента те плащат едва три дни и едва на 70 процента, като тези пари не са чисти, а се облагат, допълни Ваня Григорова. Второто компромисно предложение на Конфедерацията е работодателите да имат възможност да избират - или да плащат пет дни по 100 процента, или да направят допълнително здравно осигуряване на работниците си, а работникът да продължава да получава от НОИ обезщетението.

Попитана дали според нея работодателите ще се върнат в НСТС, Ваня Григорова посочи, че ако спазват думата си, би трябвало да не дойдат на заседанието на тристранния съвет. Въпросът за изплащането на трите дни болнични няма да бъде обсъден, беше включен като тяхно предложение, но същевременно се водеха разговори в лидерски формат между председателите на социалните партньори и представители на правителството, припомни Григорова. По думите й миналата седмица стана ясно, че темата е затворена, че няма да се предприемат промени в областта на изплащането на болничните, като това е позиция, заявена от министър Горанов и припозната от министър Сачева. "На работодателските организации им е било предложено НОИ да поемат първите три дни, но да се увеличат осигурителните вноски, за да може НОИ да поеме финансовата тежест за това. Те са отказали", допълни Григорова.

Ваня Григорова обобщи, че мерките за ограничаване на злоупотребите с болничните, които ще бъдат обсъдени в НСТС, са на концептуално ниво и по същество няма да решат големите проблеми на системата. Тя смята, че няма мярка, която да е особено важна, защото проблемите не са диагностицирани в анализа на НОИ, който предхождаше обсъждането на мерките в тристранния съвет. Анализът на НОИ доказа, че няма масови злоупотреби от страна на работниците, въпреки това ние продължихме да работим в посока на ограничаване на злоупотребите на работниците, коментира Григорова.

Според нея големите проблеми, като тези с фирмите, създадени само с цел източване на НОИ, са останали нерешени. Ваня Григорова допълни, че по признание на НОИ тези фирми в цялата страна са около 1200. Това е доказано от експертите на експертно ниво, но все още не е минало през прокуратурата, допълни тя.

Има съмнения, че фирми, които са злоупотребявали с ДДС, са се преквалифицирали във фирми за източване на НОИ, допълни още икономическият съветник на КТ "Подкрепа".

Здравеопазване и болнични

Ваня Григорова смята, че тежките проблеми в здравеопазването също много сериозно рефлектират върху проблемите с болничните. "Когато едно лечебно заведение не може да се издържа по нормален начин и е принудено да лъже здравната каса, че е извършвало някакви дейности и операции, за да може да прибере пари по клинична пътека, това автоматично води до даване на болничен на човек, който не е болен, не е претърпял операция", коментира Ваня Григорова. Тя смята, че всички тези практики ще продължат.

Една от мерките, която е обсъдена и приета от комисията към НСТС, е да има интегрирана система, до която да имат достъп различните институции, така че да могат да контролират по-ефективно. Анализите и към момента на НОИ не са несериозни, каза Ваня Григорова и допълни, че дори според някои лекари НОИ си превишава правата, за да може да контролира.

Според нея нещо, което е трябвало да се направи още преди този разговор, е това да могат да се засичат данни за хората, които преминават през сухоземна граница, докато са били в болнични. Такива данни към момента постъпват от летищата към НОИ, но не и от сухоземните граници, каза Григорова. По думите на експерта всичко това е изговорено от синдикати и работодатели още в рамките на медийните битки. Промените трябва да се направят, но те по никакъв начин няма да окажат влияние върху броя на взетите болнични, каза Ваня Григорова.

През последните няколко години има сериозно нарастване на болничните, но част от този ефект се обяснява от това, че нараства делът на хората, които са заети и са над 55-годишна възраст, а те боледуват повече каза Григорова. Не е вярно, че и около официалните празници драстично нараства броя на взетите болнични, дори напротив, допълни Григорова и посочи, че данните на НОИ сочат, че с около четири пъти са намалени болничните в сравнение с началото на месец декември, а на 2 януари се връщат на нормалните си нива. Тя допълни, че засилено взимане на болничните се наблюдава през месеците януари-март и октомври-ноември, когато има промяна на времето и е нормално хората да се разболяват повече.

"Ако трябва да обобщя всичко до момента - ние, всъщност, загубихме два месеца в празни приказки, натоварихме едни структури с ангажименти, които не могат да изпълнят и продължаваме да изпускаме упорито от поглед големите проблеми, които водят до увеличаване на болничните", каза Ваня Григорова.