Евростат отчита ръст на производителността на труда два пъти по-висока от средния за ЕС. По този показател обаче се нареждаме на девето място сред страните членки. По ръст на доходите сме втори, с малко над 11% за година, пред нас с близо процент повече е Румъния. Данните на БНБ показват, че вносът на инвестиционно оборудване през 2017 г. е надминал този от 2008 г. преди кризата Все още обаче българите остават най-нископлатени в ЕС и е необходимо да догонваме по доходите другите страни-членки. Това коментираха пред БНТ Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Според Димитър Манолов ниските доходи в Източната част са проблем за ЕС, а това е защото бизнесът плаща по-малко данъци от работниците.

"Ние произвеждаме два пъти по малко средно от ЕС, но получаваме четири пъти по-малко. Увеличението може да стане, ако вместо парите, които се изкарват вместо това, отиват за технологично обновление. Проблемът е структурата на икономиката. Заради ниското заплащане, квалифицираните работници напускат, а младите хора напускат страната още преди да са станали работници и тази спирала се върти надолу", каза още той.

Пламен Димитров допълни, че ръстът на доходите няма алтернативна.

"Проблемът е, че две трети от българите получават заплати под средната работна заплата за това и хората протестират в много от секторите. В добивната промишленост има 14,5% ръст на производителност, но заплатите не са нараснали. Това го има в около 10 сектора", каза още той.

Според доклад на ЕС над половината от инвестициите за миналата година са в сгради и недвижимости, а само 30% са в машини и съоръжения. Според Димитров, чуждестранните инвестиции са паднали с 25% спрямо същия период на миналата година. "Пазарът на труда освен, че няма кадри, тези, които ги има, не искат да работят за ниски доходи." каза синдикалистът.