През ноември 2018-а година индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейски съюз отбелязаха изненадващо силен спад, показват данни на Евростат, като в същото време производство в България отбеляза подобрение за втори пореден месец.

Производството в рамките на еврозоната се сви през ноември с цели 1,7% спрямо октомври, когато нарасна с едва 0,1% (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,2%) и при очаквания за понижение с 1,5 на сто. Това представлява най-солидно влошаване на индустриалното производството в региона на единната валута от февруари 2016-а година насам.

Рязко влошаване на производството беше отчетено и в четирите водещи икономики от еврозоната, като в рамките на Германия индустриалното производство се сви с 1,95, във Франция - с 1,3%, в Италия - с 1,6% и в Испания - с 1,6 на сто.

Спад бележат всички важни подсектори, като средствата за производство с понижиха с 2,3%, производството на стоки с дълготрайна употреба - с 1,7%, на стоки с недълготрайна употреба - с 1,0%, а енергийното производство се понижи с 0,6 на сто.

Спрямо година по-рано индустриалното производство в еврозоната се понижи през ноември с цели 3,3% (най-солиден спад от шест години насам) след повишение с 1,2% през октомври и очаквания за малко по-умерен спад с 2,3%.

Днешните данни са поредно доказателство за отслабване на икономическия растеж на еврозоната и през последното тримесечие на отминалата година, след като през третото тримесечие растежът на БВП се забави до 0,2% от 0,4% през периода април - юни.

Производството в целия Европейски съюз също отбеляза рязко влошаване през ноември, свивайки се с 1,3% спрямо октомври, когато нарасна с едва 0,1%, като на годишна база беше индустриалното производство се понижи с 2,2% след растеж с 1,3% през октомври.

Според данните на Евростат индустриалното производство в България обаче нарасна за втори пореден месец след слабото началото на есента. В рамките на ноември индустриалното производство в нашата страна се повиши с 0,4% спрямо октомври, когато нарасна с 0,6% и след понижение с 0,8% през септември, като по-добър растеж на производството е отчетно в шест други страни - членки на Съюза.

На годишна база индустриалното производство в България нарасна за втори пореден месец с 1,2%, след като през септември се сви за пръв път от април насам, намалявайки с 0,4 на сто.