Брутният вътрешен продукт (БВП) на Норвегия силно е нараснал през третото тримесечие, възстановявайки се от дълбоката рецесия, причинена от пандемията от коронавирус, сочат представените днес данни на националната статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Континенталната икономика, която не включва петролното и газово производство, е нараснала с 5,2 процента в периода юли-септември, каквито бяха и прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс.

През март правителството затвори много държавни и частни институции и наложи най-строгите ограничения в страната в мирно време, след което последва постепенно разхлабване на мерките в края на пролетта и началото на лятото.

Равнището на активност през септември все още бе с 2,7 процента под нивото през февруари, посоча в съобщение статистическата служба.

Данните за второто тримесечие бяха преразгледани до минус 6 процента спрямо минус 6,3 процента първоначално, но и така спадът остава рекорден.

Преди седмица стана известно, че правителството няма да предоставя допълнителна помощ на нискобюджетната авиокомпания Норуиджън (Norwegian).

Норуиджън поиска милиарди крони допълнителна помощ. Правителството обаче стигна до извода, че ако ги отпусне, това няма да бъде отговорно харчене на държавни средства, посочи Иселин Нюбьо, министър на търговията и промишлеността на страната. Тя отбеляза, че властите в кралството вече са предоставили на авиоотрасъла 14 милиарда норвежки крони или 1,3 милиарда евро през 2020 година.

Норвежките авиокомпании отчетоха свиване на пътниците с близо 99 на сто през пролетта заради разпространението на новия коронавирус по света и взетите ограничителни марки за овладяването на пандемията.