Китайският президент Си Цзинпин отново изрази становището на страната си против налагането на едностранни санкции и "юрисдикцията на дългата ръка"*. По думите му тактиката на "разделяне" и оказване на натиск, например чрез прекъсването на веригите на доставки, няма да проработи, предаде Ройтерс.

Във видеообръщение към ежегодния Форум за Азия в Боао на южния китайски остров Хайнан Си добави, че са нужни усилия за стабилизиране на глобалните вериги на доставки, но добави, че китайската икономика е устойчива, а дългосрочните тенденции в развитието ѝ са непроменени.

Китай неведнъж е критикувал западните санкции, включително тези срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна, но същевременно внимава да не оказва помощ на Москва, която би могла да доведе до налагане на санкции и срещу Пекин.

Китайската икономика изпитва затруднения заради последиците от агресивните действия на властите за потушаване на огнищата в Китай на варианта омикрон на коронавируса, особено в икономическия център Шанхай. Си не спомена изрично в речта си сегашната криза с ковид.

Глобална инициатива за сигурност: Китай и Русия

"Китай би искал да предложи глобална инициатива за сигурност", която поддържа "принципа на неделимост на сигурността", каза още Си.

"Трябва да поддържаме принципа на неделимост на сигурността, да изграждаме балансирана, ефективна и устойчива архитектура на сигурността и да се противопоставяме на изграждането на национална сигурност на основата на несигурността в други страни."

Русия настоя западните правителства да спазват споразумение от 1999 г., основано на принципа на "неделима сигурност", според което никоя страна не може да укрепи собствената си сигурност за сметка на други страни. 

Китай и Русия стават все по-близки и Пекин отказва да осъди нахлуването на Русия в Украйна, което Москва нарича "специална операция". Китай смята, че кризата в Украйна води до разширяването на НАТО на изток.

*Юрисдикцията с дълга ръка е правен термин и се обяснява със способността на местните съдилища да упражняват юрисдикция над чуждестранни (под "чуждестранни" се имат предвид такива извън съответната юрисдикция, независимо дали става дума за държава, регион или нация) ответници, независимо дали на законова основа или чрез присъщата юрисдикция на съда (в зависимост от юрисдикцията). Тази юрисдикция позволява на съда да разгледа дело срещу ответник и да постанови обвързващо решение срещу ответник, пребиваващ извън съответната юрисдикция.