Швейцарски съд отхвърли жалбата на свързан с Кремъл руски бизнесмен за блокиране на екстрадицията му в Съединените щати, като отхвърли аргумента му, че е жертва на политическа кампания на САЩ с намерението да го хванат в примка за скалъпени обвинения за търговия с вътрешна информация, предаде Ройтерс (Reuters).

Федералният наказателен съд постанови с решение, публикувано в понеделник, че няма причина да поставя под съмнение независимостта на съдебната система на САЩ и че властите на страната са представили достатъчно основания да поискат екстрадиция на Владислав Клюшин.

Клюшин, чиято руска компания предлага медиен мониторинг и услуги за киберсигурност на клиенти, включително на руските президентство и правителство, беше задържан от швейцарската полиция на 21 март с американска заповед за арест. 

По това време той е бил на семейна ски ваканция в швейцарския курорт Цермат, каза по-рано неговият адвокат Оливър Чирик. Той изрази недоумение как американските власти са узнали плановете за частно пътуване на Клюшин.

Самият Клюшин отрича обвиненията, повдигнати в съда в Масачузетс, че той и съучастниците му са спечелили десетки милиони долари чрез хакване на поверителна информация за американски компании. 

Адвокатът обаче смята, че истинската причина за издаването на заповедта за арест и екстрадиция на работата на Клюшин и контактите му с руското правителство, които му дават достъп до поверителна информация. Защитникът отбеляза, че решението на швейцарския съд е обжалване пред Върховния съд на Швейцария.

През юни швейцарската федерална служба на правосъдието (Swiss Federal Office of Justice - FOJ) одобри екстрадирането на Клюшин в Съединените щати. През април службата отхвърли искането на Русия за екстрадиране на Клюшин, за да бъде съден там. FOJ постанови, че престъплението, в което е обвинен, не е наказуемо в Швейцария, което е ключов тест при решенията за екстрадиция.

Съединените щати през април наложиха широк спектър от санкции на Русия, за да я накажат за намеса в миналогодишните избори в САЩ, киберпрестъпления, тормоз на Украйна и други предполагаеми злонамерени действия, отбеляза Ройтерс.