Левоцентристкото правителство на Швеция обяви в четвъртък, 15 април, предложението си за пролетен бюджет с мерки за подпомагане на сектора на здравеопазването, пазара на труда и други области като климатичната политика на обща стойност 45 милиарда крони (5,3 милиарда долара).

"Общо разходите, свързани с мерките, предприети от началото на пандемията, възлизат на над 400 милиарда крони", заяви в изявление финансовият министър Магдалена Андерсон.

Повечето от мерките са свързани с пандемията от Covid-19, като средствата са заделени за сектора на здравеопазването и подкрепата на бизнеса, но са увеличени парите в подкрепа на селските райони, климатичната политика и законността и реда.

"Това е бюджет за това как можем да работим заедно, за да изведем Швеция от кризата", каза Магдалена Андерсон при представянето на мерките, предаде The Local. Това се случва на фона на нарастването на новопотвърдените случаи на коронавирус и на хоспитализираните за интензивно лечение на хора с потвърден Covid-19, като Швеция е една от европейските страни, най-силно засегната от трета вълна на вируса.

"Все още имаме ограничения през пролетта, но може да бъдат премахнати през есента. Но ако програмата за ваксиниране се забави, ще отнеме повече време, преди мерките да бъдат отпуснати за по-дълго, преди икономиката да може да се "рестартира"", обясни министърът.

Освен 45-те млрд. крони актуализация в бюджета, за споменатите цели се заделят и 22 милиарда крони, които са част от пролетния бюджет.

Не е изненадващо, че голяма част от парите ще отидат директно в сектора на здравеопазването, включително 1,65 милиарда за тестване и проследяване на контакти, един милиард за закупуване на повече дози ваксини и 700 милиона за в помощ на ваксинацията в 21 региона на Швеция. Инжекцията от два милиарда крони не само ще подпомогне здравеопазването, пряко свързано с Covid-19, но и други грижи, които са отложени поради пандемията.

"Парите не могат, не трябва, няма да бъдат пречка за ограничаване на разпространението на инфекцията или за грижа за болните", каза Андерсон.

"Светли" прогнози

Шведската икономика ще нарасне по-бързо тази година въпреки третата вълна на Covid-19, която доведе до по-строги обществени ограничения, прогнозира преди няколко дни правителството.

Очаква се брутният вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 3,2 процента през 2021 година, което е повишение спрямо заложените в прогнозата от декември 3 процента. А очакванията за 2022 година са за икономически ръст от 3,8 процента спрямо предишните прогнози за покачване с 3,7 процента.

Може би тези прогнози са в основата на заявлението, направено днес от министър Андерсон, че Швеция няма да бъде принудена да вдига данъците за възстановяване на държавните финанси след пандемията.

Смятаме, че до края на тази година ще се върнем на равнищата на БВП отпреди кризата, каза на 12 април пред медиите Магдалена Андерсон, цитирана от Ройтерс и БТА. Прогнозата е заложена в пролетния бюджет, обявен днес.

"Моето мнение е, че държавният дълг на Швеция (. . .) ще бъде под 40 на сто от брутния вътрешен продукт дори и след мерките, които сме предприели, така че не ни се налага да повишаваме данъците, за да се изплати бързо държавният дълг", каза Андерсон.

Държавният дълг може да спада паралелно с възстановяването на икономиката и докато икономиката расте, допълни финансовият министър.

По-бързото възстановяване: как се получава

Шведската икономика се възстанови относително бързо от удара, който понесе по време на пандемията през 2020 година и бе по-лек от очаквания.

Икономиката се сви с 2,8 процента миналата година, което е много по-малко от първоначалните прогнози за двуцифрен срив, направени при избухването на пандемията през пролетта.

Стокхолм се справи по-добре от повечето останали страни в ЕС. Това се дължи отчасти на по-скоро доброволните мерки, насочени към спазване на социална дистанция, спрямо строгите ограничения, които периодично се прилагаха на континента и в другите скандинавски държави.

Растежът се забави отново в края на 2020 г. и се очаква да е по-слаб през първите три месеца на текущата година, въпреки че предварителните данни показаха растеж на месечна основа през януари и февруари.

По-оптимистичните прогнози за годината се дължат на по-светлата картина в международен план. Международният валутен фонд неотдавна преразгледа прогнозата си за глобалния растеж на 6 процента за 2021 година спрямо очакваните преди това 5,5 процента, повишавайки леко и очакванията за догодина.