Американската администрация планира да разкрие нова по-амбициозна цел за емисиите на въглероден диоксид на срещата на върха, която ще се проведе дистанционно на 22 и 23 април, съобщи в петък президентът на САЩ Джо Байдън. Той подчерта, че е поканил на срещата руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин. Белият дом заяви, че иска да си сътрудничи с Русия и Китай по отношение на изменението на климата, въпреки нарастващото напрежение между страните в редица други области. Все още не е ясно дали Русия и Китай ще приемат покани за срещата на върха.

Отвъд амбициите Америка има много какво да свърши за климата

САЩ са вторият по големина емитер на парникови газове в света след Китай, Индия е третият, а Русия е четвъртият. "Изгубихме достатъчно време през последните 4 години от липсата на мерки за справяне с климатичните промени", зави Джон Кери, който отговаря за политиката на климата на САЩ, цитиран от CNBC. Вторият по големина емитер има изключително много работа за вършене по приемане на политики за намаляване на замърсяването от автомобилите, от електроцентралите, от индустрията. Страната разчита и на бизнеса да приеме доброволни цели за намаляване на емисиите и всяка една от тези задачи е свързана с връщането на САЩ в Парижкото споразумение.

За никой не е тайна обаче, че за да се постигнат целите от Парижкото споразумение за ограничаване на глобалната температура до под 2 градуса по Целзий, до 2050 година светът ще трябва да ограничи повишаването на температурата с 1.5 градуса.

Президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че не е поканил директно Путин или Си, но каза, че лидерите "знаят, че са поканени" на срещата на върха - събитие, което САЩ организират, за да ускорят глобалните усилия за намаляване на емисиите на изкопаеми горива, които променят климата. По-късно Белият дом публикува списък с 40 световни лидери, поканени на срещата на върха, включително Си и Путин. Байдън каза, че е говорил с британския премиер Борис Джонсън в петък и с лидерите на държавите-членки на ЕС в четвъртък. Белият дом даде приоритет на разговорите с близки съюзници на САЩ, преди да се свърже с Китай и Русия.

На крачка от глобалните преговори за климата на ООН през ноември

Президентът Байдън се ангажира да бъде домакин на преговорите за климата по време на предизборната си кампания си, а също и чрез своя изпълнителна заповед през януари. Срещата на върха се провежда преди глобалните преговори за климата на ООН през ноември в Глазгоу, Шотландия.

Белият дом заяви, че иска да си сътрудничи с Русия и Китай по отношение на изменението на климата, въпреки нарастващото напрежение между страните в редица други области. Администрацията на Байдън многократно е посочвала Пекин и Москва като най-големите заплахи за националната сигурност за САЩ.

3e-news.net