Унгария и Словакия се готвят заедно за възможно спиране на доставките на газ през Украйна, предвид това, че Киев и Москва все още не са сключили споразумение за транзит след 1 януари 2020 година. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто след преговори с енергийния министър на Словакия Петер Зига, пише електронното издание Hungary Today, цитирано от Фокус.

На срещата, проведена в кулоарите на форума "Пояс и път" в Пекин, Сиярто заяви, че Будапеща и Братислава трябва да са подготвени в случай, че от Украйна спре да идва газ.

Едно от решенията е създаване на южен коридор за доставки чрез удължаването на газопровода "Турски поток" през България и Сърбия към Унгария. Заради унгарско-словашкия интерконектор, Словакия също ще получи достъп до "синьото гориво", обясни Сиярто.

Унгарски и словашки доставчици на газ, превозвачи и търговци ще създадат работна група през септември, за да се подготвят за такива сценарии, каза той.

Унгарският външен министър също така отбеляза, че Будапеща вече се е споразумяла с изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милер да закупи част от предвиденото за 2020 година количество през 2019 година и да го съхрани в унгарски съоръжения.