Шотландия стана днес първата в света, въвела минимална цена на алкохола. Тази инициатива стана факт след години на юридически битки, информира АФП, цитирана от БТА.

"Шотландия е първата в света, твърде смела и решителна, за да въведе единна минимална цена", заяви пред АФП г-жа Никола Стърджън, регионален премиер на Шотландия.

"Мисля, че страни в Европа и другаде по света ще се опитат да въведат това, което тук направи Шотландия", допълни тя, отбелязвайки, че Ирландия и Уелс обмислят подобни планове.

Вече е определена минимална цена от 50 пенса (0,70 долара или 57 евроцента) за единица алкохол - мярка, която отчита едновременно съдържанието на алкохол и обема на продукта.

Така една бутилка от 70 сантилитра (0,7 л) уиски няма да може да се продава под 14 британски лири или 15,60 евро, а бутилка от 75 сантилирта вино с 12,5 процента алкохол - за по-малко от 4,69 лири или 5,2 евро.

Тази инициатива, чиято цел е да се бори с вредите от алкохола, бе приветствана от лекарското съсловие като най-голям напредък в усилията за опазване на общественото здраве след забраната за пушене на публични места.

"Този закон ще спаси животи", заяви г-жа Елисън Дъглас, главен директор на благотворителна организация, която прогнозира, че законът вероятно ще спаси живота на 58 души през първата година от въвеждането му в сила и до 121 живота "до 20 години, когато тази политика ще е достигнала пълния си ефект".

През 2016 година 1265 смъртни случая са били свързани с алкохола в Шотландия, където живеят 5,3 милиона души. Това е увеличение с 10 на сто спрямо предходната година, припомня АФП.