Шокиращите предсказания на Saxo Bank за 2022 г. предвиждат събития като появата на женска армия от инвеститори, недоволни от неравенството между половете, нова надпревара във въоръжаването и по отношение на "студената война", както и спад на популярността на Facebook и Spotify.

Както отбелязват от банката, основната тема в "Шокиращите предсказания" за 2022 г. е революцията. Както обясняват обаче, в настоящата прогноза се дава много по-широко определение на революцията - не става въпрос за физическо сваляне на правителства, а за моментни, наподобяващи прозрения, които водят до промени в мисленето и поведението, както и до отказ от стари парадигми.

Отлагане на плановете за спиране на използването на изкопаеми горива

Изправени пред бързо растящите цени на суровините и все по-малко вероятния път към въглеродна неутралност, политиците ще предприемат неочаквана и противоречива стъпка през 2022 г. и временно ще намалят екологичните ограничения по отношение на новите инвестиции в петрол за пет години, а на природен газ - за десет години. 

Суперфонд на Европейския съюз за решаване на проблемите за климата, енергетиката и отбраната

Европейският съюз ще стартира амбициозен суперфонд от 3 трилиона долара, който ще се финансира от пенсионни вноски, а не от нови данъци. Фондът ще има за цел да се бори с изменението на климата, предотвратяване на разпространението на популистки идеи и защита на границите, предвид отдръпването на САЩ от "зоната на сигурност".

Европейските политици разбират, че застаряването на населението и силният данъчен натиск няма да им дадат възможност за финансирането на суперфонда от данъци. Вместо това Франция, която се стреми да реформира пенсионната си система, ще заяви, че все по-значимите вноски в суперфонда трябва да се правят постепенно, с напредването на възрастта от пенсиите на работещите, които са над 40 години.

Спад на популярността на Facebook

Младежите ще напуснат платформите на Facebook Inc. в знак на протест срещу използването от компанията на персоналните данни с цел получаване на приходи. Опитът на компанията "майка" Meta да ги върне с помощта на "метавселената" няма да се увенчае с успех.

Женска армия от инвеститори ще победи корпоративния патриархат

Група от жени търговци, подражавайки на събитията в интернет платформата Reddit (при която инвеститори на дребно се обединиха за покупка и продажба на нисколиквидни акции), ще предприемат координирана атака срещу компании със слаби показатели в областта равенството между половете, които ще доведе до силни колебания в цената на акциите им.

Тъй като жените имат по-дълга продължителност на живота, те се нуждаят от повече дългосрочни спестявания.

Уморени от липсата на напредък и разчитайки на платформите на социалните медии, жените ще съсредоточат усилията си върху премахването на нечестните сексистки, расистки, възрастови и други злоупотребяващи практики в компаниите.

Жените търговци ще започнат координирана продажба на акции в "патриархални" компании. По този начин те ще насочват средства към компаниите с най-добри показатели за представителство на жените при средния мениджмънт и сред мениджърите.

Блокчейн технологията ще наруши работата на Spotify

Съществуващата парадигма за стрийминг на музика означава, че лейбълите и платформите за стрийминг получават 75-95% от приходите, които се плащат за слушане. През 2022 г. нова технология, базирана на блокчейн, ще помогне на авторите да си връщат справедлив дял от приходите.

Използвайки NFT, или по-скоро интелигентни блокчейн договори, музикантите ще могат да разпространяват музика директно към слушателите, да проследяват печалбите си и дори да получават заплащане в реално време. И слушателите ще знаят, че парите, които плащат, отиват директно за изпълнителя.

Поредна студена война заради хиперзвукови технологии

През 2022 година ще започне масова надпревара за хиперзвуково въоръжаване сред водещите по военен потенциал страни, къй като никоя от тях няма да иска да се чувства изостанала.

Междинните избори в САЩ могат да се превърнат в конституционна криза

Междинните избори в САЩ ще попаднат в +задънена улица" относно потвърждаването на окончателните изборни резултати за Сената и Камарата на представителите, което ще доведе до сценарий, при който 118-ият Конгрес няма да може да започне работа по график в началото на 2023 г.

Пробив в медицината ще увеличи средната продължителност на живота с 25 години

Пробив в биомедицината може да допринесе до удължаване на продължителността на живота с до 25 години. Това обаче може да доведе до възможни етични, екологични и финансови кризи.

2022 г. ще има сериозен пробив в многовариантния подход към изследването на стареенето. От банката смятат, че ще се появи "коктейл" от лечебни средства, регулиращи процесите на ниво клетки, така че да се удължи техният живот, а оттам и на целия организъм. Това няма да е евтино, но ще е ефективно и вече е доказано при лабораторни мишки, съдържащи човешка ДНК, че такива средства удължават живота им с 30% или повече.

В допълнение, продължителността на живота може да бъде увеличена чрез намаляване и дори елиминиране на повечето заболявания чрез изследване на възможностите за редактиране на човешката ДНК.

3e-news.net