Страните членки на ЕС, които не са склонни да приемат намаляване на въглеродните емисии до нула, трябва да бъдат убедени да подкрепят постигането на тази цел до 2050 година. Това каза днес пред новия Европейски парламент заместник-председателят на Еврокомисията и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от Ройтерс. Той добави, че борбата срещу климатичните промени трябва да има водещо място в политическия дневен ред.

"Европа трябва да се ангажира много ясно с курса към климатичен неутралитет до 2050 година (...), чистата планета за всички е в общ интерес", заяви Шефчович пред европарламента, който се събра след изборите през май, за да разгледа предложенията за водещите позиции в ЕС.

Шефчович обяви пред Европейския парламент, че тристранните преговори за газа между Русия, Украйна и ЕК ще се възобновят през септември, предаде ТАСС.

"Мога да ви информирам, че тристранните преговори за газа между Русия, Украйна и ЕК ще се възобновят през септември", каза Шефчович пред депутатите. Той подчерта,че ще направи всичко, което зависи от него, за да може "транзитът на газ през Украйна да продължи в дългосрочна перспектива".