Искам това членство да се осъществи (на България в еврозоната). Ползите са толкова важни за България и Европа, че работата трябва да се увенчае с успех. Това каза Паскал Донахю, председател на Еврогрупата, в откриващите си думи на започналата в столичния хотел "Милениум" конференция "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса", цитиран от БТА. Организатор на събитието е Министерството на финансите.

Членството ще е в полза на гражданите на страната и за Европа. "Искам да призная и изключителната работа, която министър Василев върши в Брюксел от ваше име", заяви Донахю.

Паскал Донахю отбеляза, че в ролята си на председател на Еврогрупата е в София, за да пропагандира значимостта на еврото и да признае отличната работа, извършена от България по пътя ѝ към присъединяване към еврозоната.

"Искам да опиша опита на Ирландия като член на еврозоната и да призная колко е важна работата през 2024 година за българското присъединяване", каза Донахю. "Дългата ирландска история е история на страна, чието икономическо развитие беше под потенциала на икономиката и това предизвикваше емиграция от нея. Това се променя от 90-те години насетне. Първо, защото Ирландия се присъедини към еврозоната", изтъкна той.

"Имахме своите трудности, добре известни и още си имаме много проблеми. Още има хора, които я напускат, но пък имаме икономика, която расте от много години, населението расте, има излишък и еврото се оказа много важен стълб в общата архитектура на ирландското развитие до такова ниво", отбеляза Донахю.

Председателят на Еврогрупата открои голямото значение, което играе еврото, когато се вземат решенията и се очертава пътят на публичните финанси. Доняхю посочи и удобството за пътуващите от и към България.

Друг аргумент на базата на ирландския опит засяга тези, които искат да продават стоки и услуги на други страни в Европа и в еврозоната, защото търговията се извършва в рамките на единна валута, в условията на доверие към нея.

"Това промени много способността ни да привличаме инвестиции, на компаниите да растат и позволи на фермерите ни да продават продукцията си на износителите", коментира шефът на Еврогрупата.

В заключение Паскал Донахю обобщи: "Въпросът е не дали, а кога България ще влезе в еврозоната".

По-рано в петък Паскал Донахю се срещна с премиера в оставка акад. Николай Денков и с вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

Управителят на БНБ Димитър Радев, председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, министърът на финансите в оставка Асен Василев, модераторът на конференцията Левон Харпарцумян

Снимка: БТА

Еврогрупата е неформален орган, създаден през 1997 г., в рамките на който министрите на държавите членки от еврозоната разискват въпроси относно общите отговорности на техните държави във връзка с еврото, поясни Министерството на финансите. Основната задача на Еврогрупата е да осигурява тясна координация на икономическите политики между държавите членки от еврозоната. Друга нейна цел е да насърчава създаването на условия за по-силен икономически растеж. Тя отговаря за подготовката на заседанията на срещата на върха на държавите от еврозоната и на свързаните с тях последващи действия.