"Нашите прогнози са доста смели, на база това, което постигнахме през 2018-а. Само да припомня, през 2018-а Българска агенция за инвестиции сертифицира 28 проекта, като тези проекти са на обща стойност приблизително 840 млн. лева с потенциал да разкрият нови над 2500 работни места, което само по себе си е сериозен резултат", коментира шефът на Агенцията по инвестиции Стамен Янев пред БНР. 

"Имаме двойно повече инвестиции, сравнено с 2017-а", допълни той

"Сама по себе си политиката, свързана с инвестициите, придоби една по-голяма общественост". Оценявайки този момент, министър Караниколов всъщност подкрепи сериозно Българската агенция за инвестиции, за да могат да се случат доста ключови за 2018-а проекти. В утрешния ден той ще обяви един такъв ключов инвестиционен проект за Северозападна България, каза Янев.

Като цяло имахме успешна 2018 година, която даде насока за развитие на силно дисбалансираните региони, затова казах, че ключови проекти се случиха в Северозападна България, изтъкна той.

Аз не съм на това мнение, че инвеститорите са предпочели Сърбия пред България, отговори той на въпроса - защо инвеститорите са предпочели Сърбия, и допълни - "все пак за всички тези проекти, които споменах, ние бяхме определени като страната, предпочитана пред Сърбия", каза шефът на Агенцията.

"Инвеститори се насочват и към логистика и транспорт. Също така към хранително-вкусовата промишленост. Разбира се, не трябва да отделяме и сектори като туризъм - всички тези сектори, които допринасят за развитието на брутния вътрешен продукт", коментира той насоката на интереса на инвеститорите.

Защо се разминават данните с БНБ:

"Защото до един момент БНБ отчиташе всеки едни трансфер на пари от чужбина към България и от България към чужбина - това вече се промени към края на миналата година и затова БНБ коригира данните си в положителна насока", обясни той.

"В голяма степен ние сме част от тази система - да се борим срещу корупцията", каза той по темата за реакцията на инвеститорите спрямо местната корупция.