Славе Ивановски бе сред най-големите износители на домати и чушки в Северна Македония допреди две години, когато преминава към отглеждане на канабис за медицински цели.

Страната легализира отглеждането на канабис за медицински цели през 2016 г., присъединявайки се към нарастващ брой страни, които направиха това или скоро ще го направят като Великобритания, Гърция, Тайланд и някои американски щати.

Това е много печеливш бизнес, който не изисква много тежка работа и има бъдеще, заяви Ивановски пред Ройтерс, стоейки до голямо растение канабис в своята оранжерия в Щип, югоизточно от столицата Скопие.

От 2017 г. Северна Македония е издала 28 лиценза за отглеждане и производство на масло от канабис, а други 15 компании чакат разрешителни. Много малко обаче е произведено досега и няма износ, тъй като производителите подобряват уменията си.

Ивановски, който е инвестирал 10 милиона евро, за да купи земя и технология, казва, че основното предизвикателство е в постигането на изискваното качество. Той има за цел един ден да изнася в Германия и Полша и продукцията ще трябва да отговаря на международните стандарти.

Скопие променя и закона, за да позволи износа на съцветия канабис.

Ние очакваме индустрията с канабиса да генерира един процент от БВП на страната, заяви Венко Филипче, министър на здравеопазването на страната пред Ройтерс.

Северна Македония е една от най-бедните страни в Европа.

Земеделието произвежда почти осем процента от БВП и десет процента от износа.

Правителството нареди четириметрова телена ограда с камери да огражда насажденията с канабис, които са охранявани и от служители на сигурността. Растенията се отглеждат на закрито - в халета или в оранжерии.

Хората мислеха, че това ще са лесни пари и инвестираха в отглеждане на канабис. Но след това те осъзнаха, че технологията е скъпа и се изискват скъпи сертификати, казва Константин Дуковски от Асоциацията на производителите.

За да рекламира това производство, премиерът Зоран Заев се срещна с американксия бизнесмен Майкъл Струмейтис, който е основал компанията Advavced Nutrients, специализирана в хранителни вещества за растения.

Нека ви кажа, тази страна има огромен потенциал и съм въодушевен да участвам в превръщането на страната в една от първите суперсили на канабиса в Европа, написа Струмейтис в Инстраграм.

Един от производителите на канабис в Северна Македония - NYSK, отглежда канабис в халетата на старо химическо предпиятие край Скопие. Въздухът, водата и почвата трябва да бъдат пречистени, за да могат растенията да растат в стерилни условия и да произвеждат реколта с медицинско качество.

Производството е много специфично, има много тайни, казва Сашо Стефановски, изпълнителен директор на NYSK. Македония е добра за инвестиции, защото ресурсите не са толкова скъпи, колкото в други страни, казва той.

Според доклад на Imark глоблният пазар на медицински канабис може да нарасне до 44 милиарда долара до 2024 г. от 13,4 милиарда долара през 2018 г.

Хората побързаха да инвестират, защото тук имаме дълга традиция в земеделието, но този бизнес няма нищо общо със земеделие, той е по-скоро фармацевтичен, казва той. Единствените насоки, които получихме от правителството е колко висока трябва да бъде оградата, всичко останало трябва да решаваме сами, казва той.