Глобалните сливания и придобивания се свиха за трето поредно тримесечие, тъй като нарастващите лихвени проценти принудиха кредиторите да се оттеглят от финансирането на големи сделки, а растящият долар не успя да насърчи американските компании да изкупуват цели чуждестранни активи на фона на продължаващото геополитическо напрежение.

Резкият спад на изкупувания на големи активи допринесе за забавянето на глобалните сделки, като дейността през третото тримесечие е спаднала с 54% до 716.62 милиарда долара от 1.56 трилиона долара през същия период на миналата година, сочат данните на Dealogic, цитирани от "Ройтерс".

Консултантските компании, които предлагат посреднически услуги за M&A се сблъскват със съпротива, когато предлагат сделки на своите клиенти, а равносметката показва, че на годишна база те са загубили 33% спрямо същия период на 2021 година, когато са реализирали сделки за 2.97 трилиона долара за цялата година.

Срив на сделките в САЩ и Европа

Обемите на сливанията и придобиванията в Съединените щати се сринаха с близо 63% през третото тримесечие до 255.89 милиарда долара, тъй като нарастващата цена на дълга на страната принуди компаниите да отложат стремежа си към трансформиращи и стратегически изкупувания на чуждестранни активи.

Измъчвана от спираловидната инфлация, дейността по сливания и придобивания в Европа претърпя свиване с 42% през третото тримесечие, докато Азиатско-Тихоокеанският регион отбеляза спад от 52%, според Dealogic.

"На днешните пазари повечето банки не се чувстват комфортно да подписват финансов пакет от 3 до 4 милиарда евро или долари за сделка с частен капитал в Европа", каза Гилермо Байгуал, член на ръководството на отдела за сливания и придобивания за EMEA (Европа, Близък Изток и Африка) в щатската банка JPMorgan. "Сключването на сделки отнема много повече време. Фокусът е изцяло върху висококачествени активи, особено в устойчиви индустрии като инфраструктура", допълва той.

Тъй като средата за сключване на сделки се влоши тази година, редица корпоративни купувачи избраха да се оттеглят от по-ранни споразумения, а други отложиха всякакви сделки за изкупувания на цели активи.

"Не мисля, че все още сме достигнали дъното. Този пазар е навсякъде, но хората все още са малко уплашени", каза Мелиса Сойер, глобален ръководител на групата за сливания и придобивания в базираната в Ню Йорк юридическа компания Sullivan & Cromwell LLP.

Все пак през отминаващото тримесечие бяха подписани някои големи сделки.

Сред тях е сделката за придобиването от американската софтуерна компания Adobe Inc. за 20 милиарда долара на софтуерната компания за дизайн Figma и изкупуването от строителната компания Oak Street за 14 милиарда долара на корпорацията за инвестиции в недвижими имоти Store Capital Corp.

Във Великобритания - където на 26 септември паундът падна до най-ниското си ниво спрямо долара ($1 = 0,9033 паунда) - предложеното от Schneider Electric поглъщане за 9.5 милиарда паунда на британската софтуерна фирма Aveva беше опит за обновяване дейността на най-големия европейски пазар за сливания и придобивания. Сделката предстои да се финализира.

И тъй като стойностите се понижават, американските купувачи засега заемат предпазлива позиция при сключването на сделки в чужбина на фона на опасенията относно войната в Украйна и енергийната криза в Европа.

"Смяната на валутите за сделките може да създаде проблеми. Ако сте купувач от САЩ, вие трябва да прецените с каква валута ще купуване, и сега няма да получите никаква полза ако реализирате сделка с британски лири, валутата, която отслабна сред последните валутни колебания", каза Дуейн Лизахт, член на ръководството на отдела за сливания и придобивания за EMEA в JPMorgan.

Рязък спад на корпоративното доверие

Корпоративното доверие в сделките по сливания и придобивания - широко разглеждано като водещ индикатор за дейността на този пазар - спадна рязко, тъй като се очертава дълготрайна рецесия.

"Имате цяло поколение хора, които не са виждали лихвените проценти да се повишават толкова рязко и никой наистина не знае къде ще спре повишението. Това може да има огромно въздействие не само върху конкретни сделки, но и върху цели икономики", каза Матю Абот от юридическата консултантска комапния Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP.

Прогнозите

В бъдеще инвеститори и търговци очакват повече местни връзки, предимно финансирани от акции, за да помогнат на компаниите да устоят на бурята.

"Относно сливания и придобивания на публични активи може да се стигне до по-агресивна или враждебна дейност, при която купувачите не приемат "не" за отговор и решават да се обърнат директно към акционерите", каза Марк-Антъни Хурихан, сътрудник по глобалните сливания и придобивания в швейцарската банка UBS.

Несигурната финансова и геополитическа среда удължават сроковете за сделките, но и заради засиления антитръстов контрол, особено в сектори като Big Tech (компании от индустрията на информационните технологии).

Дългите регулаторни прегледи са принудили купувачите да предложат така наречените обратни такси за разпадане, които ще трябва да платят, ако не успеят да осъществят сделката не по тяхна вина.

"Таксите за обратно разпадане са договорна техника, която използваме, за да помогнем на хората да преодолеят страха си от шантави и непредсказуеми резултати от страна на регулаторите", каза Мелиса Сойер от Sullivan & Cromwell.