Според в. "Вашингтон пост" решението се дължи на разногласия между Кум и ръководството на Фейсбук (Facebook), която купи УотсАп през 2014 г. за 19 млрд. долара.

Сред спорните въпроси е било използването на личните данни на потребителите.

Приложението, което работи отделно от Фейсбук и собствената му подобна услуга Месинджър (Messenger), е известно с цялостното криптиране на съобщенията, благодарение на което само изпращачът и получателят могат да видят съдържанието.

Кум планира да напусне и съвета на директорите на Фейсбук след появата на разногласия за стратегията на популярната услуга за съобщения и опитите на Фейсбук да използва съхраняваните лични данни и да отслаби криптирането.

Другият съосновател на УотсАп, Брайън Ектън, също неотдавна напусна и през април се присъедини към недоволните потребители след скандала с консултантската фирма "Кембридж аналитика".

"Време е. #deletefacebook", написа той в Туитър.

"Изтрийте и забравете. Време е да се погрижите за личния си живот", допълни той.

Изданието посочва, че Кум и Ектън при продажбата на приложението са обещали да опазят независимостта му и принципа на зашита на потребителските данни. Поради тази причина през 2016 г. криптирането на УотсАп бе усложнено.