Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се е срещна днес с шейха Надя ал Досари от Саудитска Арабия, съобщават от пресцентъра. Разговорите са били във връзка с възможностите за инвестиране в общините от областта.

Надя ал Досари е заявила, че за първи път е в България и вижда много възможности за инвестиции в минерални извори и потенциал в туризма.

Надя ал Досари консултира държави и организации от Близкия Изток, занимаващи се с инвестиции в различни отрасли.

Тодоров е представил Софийска област като най-бързо развиващия се регион и най-атрактивен за инвестиции. Той е акцентирал върху индустриалните зони и огромния потенциал за развитие на туризма. Обърнато е и специално внимание на бързото развитие на бизнеса, свързан с военно-промишления комплекс, съобщават от областната управа.

На организираната среща с кметове на общини от областта Досари е разказала подробно за дейността си и е поискала всяка община да представи най-важните потенциални обекти и сфери за инвестиране, които представляват интерес за тях.

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев беше категоричен, че основните възможности за инвестиране са в сферата на туризма, като последните такива се правят в минералните извори в Белчински бани. Може да се инвестира и в разширяване на легловата база. Възможности да се инвестира има и в животновъдството и земеделието. Генчо Герданов - кмет на община Копривщица презентира традиционното картофопроизводство и отглеждането на крави, овце, коне. В отговор на интереса на Надя Ал Досери към културното наследство, Герданов разказа за събора на народното творчество в Копривщица - част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и я покани да посети общината. Ангел Жиланов кмет на община Горна Малина сподели, че основен приоритет е развитието на Горна Малина като "зелена" община и инвестициите, свързани с това.

Друг приоритет е развитието на конгресния туризъм и биоземеделието. Владимир Джамбазов - кмет на Долна Баня представи минералните извори като възможности за инвестиране, както и отглеждането на малини и ягоди. От община Своге виждат възможности за инвестиране във високопланинско животновъдство.

Магдалена Иванова - кмет на община Златица представи възможността да се инвестира в строеж на инсталация, която да използва парата от медодобивната индустрия за отопление на населението и в оранжерийно производство на зеленчуци. Има също така възможности за участие в построяването на фотоволтаичен парк. Цветанка Йотина - кмет на община Мирково представи възможности за инвестиции в производство на розово масло и в животновъдството. Трайко Младенов - кмет на община Костинброд акцентира върху възможности за инвестиране в развитието на частни индустриални зони, туризъм и развитие на хранително-вкусовата промишленост. От община Ихтиман предлагат инвестиции в ловен и голф туризъм, както и в шивашка индустрия. Кметът на община Сливница Васко Стоилков очерта като приоритетни инвестициите в производство на екологични продукти и в развитието на общинска индустриална зона.

Шейха Надя Ал Досари получи като подарък от областния управител традиционни български продукти от розово масло.